Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

5 sjukdomar vi kan få av fästingar – symtomen att hålla koll på

20 apr, 2022 
fästing och kvinna som fått borrelia, en fästingsjukdom
Fästingar kan sprida olika typer av sjukdomar, inte bara TBE och borrelia. Här är de fem vanligaste sjukdomarna vi kan få av fästingbett i Sverige idag, och symtomen de olika sjukdomarna ger.
Annons

En av de få nackdelarna man brukar kunna komma på med sommaren är små kryp som orsakar sjukdomar. Som fästingar.

De fästingar vi oftast blir bitna av här i Sverige sprider framför allt sjukdomar som borrelia och anaplasma, fästingfeber. Andra fästingburna sjukdomar är ganska ovanliga här än så länge.

Se även: Så skyddar du dig bäst mot fästingar

Så skyddar du sig mot fästingarBrand logo
Så skyddar du sig mot fästingar

Vanligaste symtomen på sjukdomar från fästingar

Här är de vanligaste sjukdomarna, samt symtomen på de fästingsjukdomar som finns, i Sverige idag:

Borrelia

Man kan ha borrelia utan att få några symptom alls. Annars är det vanligaste symtomet en hudrodnad som är är större än fem centimeter i diameter. Rodnaden kommer ofta en till fyra veckor efter att man haft fästingen.

Annons

Rodnaden kan fortsätta växa, det kan klia och området kan domna. Man kan också få huvudvärk och värk i nacke och rygg.

Anaplasmos (fästingfeber)

Fästingfeber är vanligt bland djur, men människor kan också smittas av den. De symtom som förekommer är feber, huvudvärk, illamående, influensasymtom, kräkningar och diarré. Men de allra flesta människor som smittas av anaplasmos får inga symtom alls.

TBE

Ofta tar det omkring fyra till tio dagar från det att man smittas till att man blir sjuk. Men det kan dröja upp till en månad också.

Sjukdomen börjar oftast med huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. Efter att de tidigare symtomen har försvunnit kan man få hög feber, svår huvudvärk, kräkningar och även ljuskänslighet och ljudkänslighet.

De flesta som får TBE har lindriga besvär och blir friska igen efter några dagar eller upp till en vecka. Men ungefär en tredjedel som får det får inflammation i hjärnan eller i hjärnhinnorna.

Babesios

Om man är frisk i övrigt ger den här malarialiknande sjukdomen oftast influensaliknande symtom med feber, ont i kroppen och huvudvärk. Om man har nedsatt immunförsvar eller saknar mjälte kan sjukdomen kan ge njursvikt, gulsot och i värsta fall leda till döden.

Rickettsia

Vanliga symtom är trötthet, feber, huvudvärk, ledvärk och influensasymptom. Rickettsia är oftast en lindrig sjukdom som självläker.

Foto: TT

Annons