HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Superfästingar – allt du behöver veta om nya sjukdomsspridarna

20 apr, 2022 
kvinna går barfota i gräset bland fästingar
Flyttfågelfästing, eller hyalomma, och taigaafästing är två nya varianter av fästingar som har tagit sig till Sverige. Men hur oroliga behöver vi vara och hur vanliga är de? Fästingexperten förklarar.
Annons

Inte nog med att vi har våra inhemska fästingar, de senaste åren har vi också fått in nya fästingar i Sverige.

En är flyttfågelfästingen hyalomma, en annan är taigafästingen från Ryssland som sprider en farligare variant av TBE. Så hur oroliga behöver vi vara?

Se även: Så skyddar du dig bäst mot fästingar

Så skyddar du sig mot fästingarBrand logo
Så skyddar du sig mot fästingar

"Taigafästingen kan bli ett hot här i framtiden"

– Det är väldigt få av de nya fästingarna som tagit sig in i Sverige. Risken att stöta på en av dem är nästan obefintlig, säger Patrik Dinnétz, lektor i biologi på Södertörns högskola där han också forskar om fästingar och fästingburna sjukdomar.

Men de kommer att bli allt vanligare i Sverige, bland annat i takt med att klimatet blir mildare. Den som kan bli ett hot i framtiden är, enligt Patrik Dinnétz, taigafästingen.

Annons

Den har kommit österifrån till Norrlandskusten, men har nu spridit sig även till Norrlands inland. Taigafästingen kan sprida en allvarligare variant av TBE än den vi har i Sverige.

Taigafästingen kan bära på TBE, borrelia & fästingfeber

Den östliga varianten av TBE är mycket ovanlig i västra Ryssland, Finland och de baltiska staterna.

– De taigafästingar som hittats i Sverige bär i nuläget inte på den östra varianten, säger Patrik Dinnétz.

Förutom TBE kan taigafästingen även bära på borrelia och fästingfebern anaplasmos.

Flyttfågelfästingen kan även bära på babesia

– Det vaccin vi har mot den västliga varianten av TBE skyddar även mot den östliga varianten, men vi vet inte om skyddet är exakt lika bra.

Den så kallade flyttfågelfästingen har hittills hittats i mellersta och södra Sverige, men även i Gävle och södra Norrland. Den har beskrivits som snabbare än den fästing vi är vana vid.

Annons

Den sägs förfölja sina offer, till exempel hästar och kor. Den kan även bita människor och föra över sjukdomen babesia. Men flyttfågelfästingens rykte som en superfästing är överdriven, menar Patrik Dinnétz:

Skillnad i hur de olika fästingarna rör sig

– Det låter som den springer fortare än sina offer men det stämmer inte.

Skillnaden är att vanliga fästingar bara rör sig upp och ner utefter ett grässtrå där de sitter och väntar på ett förbipasserande värddjur.

– Flyttfågelsfästingen rör sig horisontellt på marken i riktning mot ett tänkbart värddjur. Det krävs att värddjuret står nästan still om fästingen ska hinna ikapp det.

Foto: TT

Annons