FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Fanny Lagerwall är månadens profil: "Jag älskar att lyfta tungt!"

01 mar, 2024 
Emelie Isacsson
Fanny Lagerwall sitter på bänk i gymmet
Make up-artisten Fanny Lagerwall delar sin tid mellan tv-studior och gymmet. Det senaste året har hon gjort en stor livsstilsförändring och hittat kärleken i styrketräningen. Som månadens utvalda profil i mars berättar hon om vad de nya rutinerna har gjort för hennes fysiska och psykiska hälsa.
Annons

För ett år sedan bestämde tv-stjärnornas make up-artist Fanny Lagerwall sig för att satsa på sig själv och göra en livsstilsförändring. Under en tv-inspelning nämnde hon för programledaren Jessica Almenäs att hon skulle vilja dokumentera sin hälsoresa, som en sporre och motivationshöjare – och så föddes idén till den gemensamma podcasten Not Fanny Anymore. I podden berättar Fanny om sin resa mot ett bättre fysiskt och psykiskt mående, om terapisamtalen, träningsrutinerna, glädjen och svackorna.

Fanny Lagerwall är make up-artist och poddare.

Varför ville du göra en livsstilsförändring?

– Jag var i Åre med kompisar och orkade knappt pulsa genom snön, än mindre åka skidor. Min övervikt hindrade mig från att umgås och det kändes inte roligt längre. Jag vägde 134 kilo och hade riktigt dåliga värden. Jag kunde inte blunda för det längre. Min pappa gick bort i hjärtinfarkt när han var 33 år, jag skulle fylla 34 och var på väg att överleva honom.

Annons

Hur startade du?

– Jag gick i terapi och köpte ett årskort hos en PT. Det var dyrt men det absolut finaste jag kunde ge mig själv. Första veckan var tråkig och tung, men jag blev snabbt starkare och nu tycker jag det är så roligt att träna. Jag älskar att lyfta tungt!

Här hittar du Fanny

Hur ser dina rutiner ut?

– Jag gymmar två–tre gånger i veckan och går en 45-minuterspromenad ungefär lika många gånger. Min filosofi, som jag verkligen förespråkar, är att man kan äta allt men inte jämt. Jag älskar att laga mat och nu är det kul att planera matlådor.

4 träningsformer som bevisat gör dig gladareBrand logo
4 träningsformer som bevisat gör dig gladare

Vad är god hälsa enligt dig?

– Att orka gå upp ur sängen på morgonen, att kunna ta en promenad utan att ha ont i hela kroppen, leka med sina kompisars barn, åka skidor och sitta på en hästrygg igen. Att kunna jobba och förhoppningsvis ha ganska bra värden hos doktorn. Men framförallt att kunna delta i aktiviteter utan att svetten rinner.

Fanny Lagerwall lyfter kettlebell i gymmet
Fanny Lagerwall gymmar två–tre gånger i veckan och älskar att lyfta tungt.

Vad har det senaste året gett dig?

– Jag har varit en hetsätare och smygätare. Jag har älskat att stänga in mig hemma och äta snabbmat och kakor. På tv-produktioner är det fikabord överallt. Nu har jag kontroll över hetsätandet och har förstått att mat ska hjälpa mig, inte stjälpa mig. Främst har jag blivit stark mentalt och släppt taget om det som var destruktivt.

Annons

Vad vill du inspirera till?

– Det finns ett stigma kring att gå ner i vikt, det anses lite fult. Jag vill inte gå ner i vikt för att bli smal eller snygg, utan för att jag vill vara stark och leva. Många som lyssnar på podden har annan problematik, någon skrev att hen har anorexia och att podden är precis det hen behöver. Vi vill åt samma håll: Mat ska inte vara något läskigt utan något som räddar oss. Vi måste peppa varandra och vara snälla mot oss själva. Jag vill inspirera kvinnor i alla åldrar och av alla storlekar.

Vad är dina tips till den som vill göra en förändring?

– Att inte förlita sig på någon quick fix. Hitta metoden som passar dig. Våga sätta upp ett långsiktigt mål och var redo att göra jobbet.

Foto: Privat

Annons