Annonssamarbete med Ikea

Enkla tipsen för att sova gott – och vakna utvilad

Ditt sovrum är det första och sista du ser varje dag, därför är det viktigt att skapa en plats där du trivs. IKEAs inredare Ida Haginge tipsar om att ha vila och lugn i åtanke när du inreder ditt sovrum.

– Sovrummet är en plats där man ska få tid till vila och återhämtning. En lugn färgskala och ett rum som är harmoniskt gör att vi snabbt kommer ner i tempo.

Sovrummet är en plats för avkoppling – välj färger, säng och kuddar som ger dig skönaste sömnen.

En skön kudde att vila huvudet på är ett måste, men vad många kanske inte tänker på är att hitta en kudde som är anpassad efter våra särskilda behov. Din sovställning påverkar nämligen vilken typ av kudde du borde sova på. En ergonomisk kudde, som inte bara är till för dem med nackproblem – formar sig efter din kropp och förbättrar sömnkvaliteten.

– Börja med att försöka ta reda på hur du sover, ligger du på ett sätt hela natten eller snurrar du runt mycket? På IKEA hittar du olika ergonomiska kuddar som passar alla sovstilar.  Oavsett om du sover på rygg, sida eller mage, så har vi en modell som passar dig. Oftast behöver vi ju olika höjd på kudden beroende på hur vi sover och memoryskummet i kudden följer din kropps rörelser hela natten, berättar Ida Haginge.

En ergonomisk kudde formar sig efter vår sovställning och hjälper oss att sova bättre.

Eftersom vi spenderar ungefär en tredjedel av livet i sängen så spelar såklart sängen en viktig roll i vårt sovrum. Rätt säng gör underverk för sömnen.

– När man ska prova ut en ny säng är det viktigt att ha med sig sin längd, kroppsvikt och att man vet hur man sover, så att du får en säng som är skräddarsydd efter just dina behov. Har du en partner att dela säng med och ni har olika behov så kan du välja olika madrasser som sedan sammanförs till samma säng.

När du ska välja ny madrass är det viktigt att veta sovställning, längd och vikt.

Ett gosigt täcke känns minst lika viktigt som själva sängen och Ida tipsar om att välja ett som är anpassat till din kroppstemperatur.

– Vissa är varmare och behöver ett svalare täcke, medan andra är huttriga året om. IKEAs täcken är märkta med varmt eller svalt – är du kall så kanske du behöver det där riktigt varma duntäcket för att sova gott.

Sovrummet ska vara vår lugna plats, därför är det viktigt att ha ordning på förvaringen så att vi inte störs av stökiga garderober.

– Om man har en öppen garderob så kanske man tänker: ”just det, den där skjortan måste ju strykas”, vilket kan göra att man får svårt att sova. Ett tips kan då vara att välja en stängd förvaring oavsett om det görs med dörrar eller gardin som skiljer av. Då slipper man städa varje dag och sover gott ändå!

Ergonomiska kuddar skiljer sig åt – hitta kudden som passar din sovställning för bästa sömnen.

Välja ergonomisk kudde – tänk på detta:

  • Tänk på hur du sover, ligger du på sidan, rygg eller mage? IKEAs ergonomiska kuddar är märkta med olika sovställningar så att du enkelt kan hitta den som passar dig.
  • Är du en person som rör sig mycket när du sover? Oroa dig inte, IKEAs ergonomiska kudde SKOGSLÖK är anpassad till alla typer av sovställningar och följer dina rörelser natten igenom.
  • IKEAs ergonomiska kuddar innehåller memoryskum som formar sig efter huvud och nacke, och ger dig ett bra stöd och en härlig sömnkomfort.

På IKEA får du hjälp av våra sömnexperter att hitta en säng som passar just dig. Du kan också boka en tid med en sömnexpert som hjälper dig med alla sömnbehov. Boka här.

Redaktionens tips