SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Elin Kjos har somnat in – efter tre års kamp mot cancern

22 mar, 2023 
Elin Kjos har dött

Träningsprofilen, hälsoinspiratören och elitsimmaren Elin Kjos har somnat in, 35 år gammal. Efter att ha fått diagnosen obotlig lungcancer våren 2020, kom läkarnas första prognos: hon skulle troligen bara leva tre till sex månader till. Men tre månader kom att bli tre år.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det var under tisdagen 21 mars som Elin Kjos efter en tids sjukdom somnade in, omgiven av familjen. Efter att ha kämpat tappert mot cancer i tre år, orkade kroppen till slut inte mer, berättar familjen i ett inlägg publicerat på Elins Instagram.

Elins kamp mot cancern

Allt började som en envis hosta som aldrig riktigt ville ge mig sig. Det visade sig att Elin Kjos hade lungcancer med en särskild genmutation som konstaterades vara medicinskt obotlig. Efter det har Elin delat med sig av både med- och motgångar i sin kamp mot cancern och berört hundratusentals med sin förmåga att se ljusglimtarna i livet, sitt mörka öde till trots.

I april förra året konstaterade läkarna att Elins cancer spridit sig till skelettet. Varken Elin eller läkarna kunde förklara den plötsliga vändningen i sjukdomen.

Annons

– Det är det som är så svårt med den här sjukdomen, den är oberäknelig och det går aldrig att veta exakt hur förloppet blir eller varför det utvecklas åt ett speciellt håll. Nu är läget tyvärr det här och jag måste förhålla mig till det framåt. Även om både jag och mina läkare hade hoppats på något annat såklart, sa Elin Kjos då, till Aftonbladet.

Elin Kjos en förebild för många

Elin har deltagit i flera forskningsstudier på Karolinska, och så sent som i oktober 2022 åkte hon till Tyskland för att testa en ny behandling.

– Oavsett vad, så vet jag i alla fall att jag är med och bidrar till att forskningen går framåt, vilket i sin tur kan hjälpa så många andra i samma situation. Det är en fin känsla, skrev hon på Instagram i januari.

I ett av sina sista inlägg berättade Elin att hon varit sängliggande i tre månader, samtidigt som hon ville dela glädjen över att hon, just den dagen, haft ork att ta sig ut på en promenad.

Annons