SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Elin Kjos TED-talk – hur obotlig cancer lärde henne älska sig själv

20 maj, 2022 UPPDATERAD 03 jan, 2023
Elin Kjos på scen under TED-talk.
”Jag skulle vara död just nu”. Så börjar Elin Kjos sitt TED-talk på scen på Karolinska Institutet. Bara några minuter från rummet där hon två år tidigare fått veta att hon nog inte skulle leva om sex månader.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det var en dag som förändrade allt. Hon var 32 år gammal och stod mitt i livet, ett liv som rusade på i full hastighet – alltid framåt, uppåt.

– Jag älskade intensiteten och drivet och jag kände mig stark, lycklig och hälsosam, berättar Elin Kjos i sitt TED-talk inför publiken på KI.

Men även om livet till synes var på topp fick cancerdiagnosen henne att inse att hon sällan levde i nuet. Hon var alltid stressad, på jakt efter nästa grej. Hon var aldrig nöjd, ville alltid göra bättre, alltid briljera. Och hon värderade sig själv efter sina prestationer.

5 saker om systrarna Kjos du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om systrarna Kjos du kanske inte visste

I mars 2020 satt hon ensam på läkarens kontor (pandemin hade precis slagit till) och fick veta att hon hade en 20 centimeter stor tumör i ena lungan, samt metastaser – obotlig lungcancer. Det fanns inget de kunde göra.

Annons

Allt frös.

Samma dag skrevs hon in som palliativ patient, 32 år gammal, med en fysik som en elititidrottare, hade aldrig rökt en cigarett.

Efter veckor av gråt, och att vissa dagar inte ens kunna ta sig upp ur sängen ,så tog hon ett beslut. Hon kunde välja att leva i mörker och hopplöshet – eller att skapa sig ett liv fyllt av ljus och kärlek medan hon fortfarande hade chansen.

Healing journey

Här börjar det hon kallar för sin "healing journey”. Hon beskriver de senaste åren som de mest utmanande, men också de bästa i hennes liv. Där hon lärde sig tacksamhet, att se möjligheter och att älska sig själv.

Elin jobbade på att optimera den yttre hälsan för att på bästa sätt stå emot sjukdomens härjningar – men framför allt gjorde hon en inre resa. Hennes syn på livet förändrades. Hon såg möjligheter istället för hinder och vände sina rädslor till styrkor.

Hon lärde sig också att vila i nuet och omständigheterna, och att vara tacksam för varje dag. Och inte minst – hon lärde sig att älska sig själv utan att prestera.

Annons

Hon frågar också lyssnarna "Vad skulle du ändra om du fick veta att du skulle dö om några månader? Gör det nu, inte sen.”

– Den största missuppfattningen människor har är att vi har tid. Det enda vi säkert vet att vi har är just nu. Vi kan inte veta vilka utmaningar livet kastar åt oss, men vi kan välja hur vi relaterar till dem.Det viktiga är inte hur länge vi lever, det är hur vi lever.

Cancern har spritt sig till skelettet

På pappret har det gått åt fel håll, men Elin har känt sig stark och levande. Hon har gjort allt i sin makt för att besegra oddsen. Just nu är hon med i en studie som testar cancervaccin och ett tag stod sjukdomen stilla. I våras fick hon dock veta att sjukdomen nu har spritt sig till skelettet.

– Jag vet inte vilket effekt behandlingen kommer ha. Jag vet inte hur länge jag kommer leva. Men just nu lever jag – till 100 procent, avslutar Elin Kjos sitt TED-talk, och får stående ovationer.

Se hela Elin Kjos TED-talk här:

Vad är egentligen ett TED-talk? Vem får göra ett TED-talk?

TED-talks är ett format där forskare, experter och andra intressanta talare får max 18 minuter att tala om något anmärkningsvärt inom sitt område. Konceptet uppstop som en årlig konferens 1984, men fick inte riktigt fäste förrän i början av 2000-talet. Idag finns ett flertal systerkonferenser med olika inriktningar.

Annons

TEDx är licensierade föredrag och konventioner runtom i världen som inte organiseras av TED. Vissa ser det som en light-version, andra tycker att några av de bästa föredragen är just TEDx-talks. Den stora skillnaden är namnkunnigheten på de som talar inte är lika vid och att produktionen lite mer begränsad i budget. Men för betraktaren är skillnaden inte särskilt stor i övrigt.

Alla TED-talks spelas in och läggs ut kostnadsfritt för allmänheten att dra nytta av och inspireras av.

Källa: Wikipedia

Foto: Skärmdump

Uppdatering 4 januari 2023

Elin Kjos positiva mindset en inspiration för många

Sedan Elin fick sin cancerdiagnos har hon hållit huvudet högt och inte låtit sig brytas ned mentalt av den obotliga sjukdomen. Även om det inte alltid är lätt. I samband med årsskiftet postade hon ett av följare mycket uppskattat inlägg på Instagram där hon uttrycker hon tacksamhet för allt hon får vara med om. Samtidigt som hon inte sticker under stolen med att det just nu är väldigt kämpigt.

I kommentarsfältet flödar kärleken. Det är tydligt vilken skillnad hon gör för de som följer henne. Så här skriver några:

Annons

”Tack Elin. Du är en fantastisk inspiration till att leva här och nu, känna på lyckan men också sorgerna.”

”Du är fantastisk Elin och du inspirerar så många till att känna tacksamhet och glädje varje dag.”

”Din positivitet och din fantastiska förmåga att leva här och nu och landa i glädje, kärlek och tacksamhet är helt magisk! Jag vet inte om du förstår vilket avtryck du gör och hur du lyckas lära oss att förstå vad som är viktigt på riktigt! TACK!”

”Jag skriver eller kommenterar ALDRIG offentligt på social media. Men tänker att 2023 och DU Elin får vara anledningen att jag nu agerar annorlunda. Du är tjejen som jag tänker att jag känner trots vi aldrig ha mötts. Du personen jag så innerligt beundras av trots våra vägar aldrig korsats. Du är människan som får mig att leva och känna varje andetag trots att vi förmodligen aldrig kommer träffas.”

Annons