FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Dr Mosely: Två vanor som garanterat förbättrar din sömn

18 feb, 2024 
Du vill och behöver sova – ändå kan du inte komma till ro. Problemet är kanske inte dina rutiner på kvällen utan hur du börjar dina dagar.
– Förberedelsen för en god natts sömn börjar redan på morgonen, säger Michael Mosley.
Annons

Du har säkert fått råd om hur viktigt det är med bra kvällsrutiner för att du ska kunna komma ner i varv och sova gott. Men dina morgonrutiner spelar också in.

– Många människor kämpar med sin sömn. Saken är den att förberedelsen för en god natts sömn börjar redan på morgonen. Du behöver utsätta dig för dagsljus på morgonen eftersom det återställer din sömncykel och kommer göra det enklare att somna på kvällen, säger Michael Mosley.

Han har två råd som han rekommenderar till den som har svårt att sova – där morgonrutinen är den viktigaste. "Forskningen visar att ju tidigare på dagen du utsätter dig för ljus, desto större blir effekten på sömnens kvalitet och kvantitet", skriver han i sin bok "Mosleys 30 bästa hälsotips".

Mosley: En dagsljuslampa kan behövas på vintern

Men att det där med att fånga dagsljuset inte är helt lätt här i Sverige, under den mörkaste delen av året. Det är Mosley medveten om.

Annons

– Min bild är att svenskar är duktiga på att ta sig ut, men risken under vintern är att man ändå inte kan få tillräckligt med dagsljus. Då kan det vara en bra idé att att investera i en dagsljuslampa som producerar 10 000 lux vilket motsvarar vanligt dagsljus, säger Michael Mosley.

Han själv använder en sån lampa av flera anledningar.

– Jag är benägen att få årstidsbunden depression och därför har jag skaffat en sån lampa och den gör stor skillnad. Dels blir jag piggare på morgonen men den gör också att jag sover bättre kommande natt.

Michael Mosleys andra tips för bättre sömn handlar om att varva ner på kvällen med hjälp av en riktigt varm dusch, eller ännu hellre ett varmt bad, 1-2 timmar innan du ska gå till sängs. Helst ska vattnet vara riktigt varmt, för att få bäst effekt. Men det är inte själva värmen i vattnet som hjälper dig varva ner – istället är det när du kliver ur badet och din kropp börjar kylas ner som magin sker.

Annons

– När kroppstemeperaturen faller blir det en signal till kroppen om att det är dags att sova. Då frisätts nämligen sömnhormonet melatonin, förklarar Mosley.

Bli inte fixerad vid sömnen

Att sömnen är viktig för vårt välmående, vet de flesta av oss. Men ibland kan vi bli för fokuserade på att sova gott och då blir det konstraproduktivt.

– Många blir helt besatta av det, vilket är paradoxalt. För det gör att de ligger där i sängen och oroar sig för att inte kunna sova gott – och det i sig resulterar i att de inte kommer kunna göra just det, har Michael Mosley sagt tidigare till MåBra.

Så rådet är helt enkelt att ge dig själv bra förutsättningar för en bra sömn – men bli inte besatt.

Annons