Det här sockret kan skada ditt immunförsvar

04 mar, 2021 
kvinna dricker juice framför datorn.
Idag får vi lätt i oss för mycket av vissa sockerarter. Och det kan påverka vårt immunförsvar negativt, visar ny forskning. Det gäller särskilt den här sockerarten.
Annons

Vanligt socker, sackaros, består av två sockerarter – glukos och fruktos. Det innehåller inte någon näring i form av vitaminer, mineralämnen och kostfibrer.

I mat kan socker tillsättas under många namn, bland annat fruktos, maltos, invertsocker och HFCS (high fructose corn syrup).

Det är skillnad på socker och socker.

Enligt siffror från Livsmedelsverket äter 4 av 10 svenskar för mycket socker. Det ökar inte bara risken för övervikt, diabetes och fettlever. Nu visar ny forskning att det även kan ge ett sämre immunförsvar – och det gäller framförallt sockerarten fruktos.

Recept.se Nyhetsbrev

Det här är fruktos

Fruktos kallas ibland fruktsocker eftersom det finns framför allt i frukt. Det finns också i vissa grönsaker, till exempel sparris och squash, men det finns framför allt i HFCS, fruktos-glukossirap, och i vanligt vitt socker. HFCS förekommer i stora mängder i bland annat läsk, saft, godis, glass, kakor men även i salladsdressing och fryst pizza – och det är från den här typen av livsmedel vi lätt får i oss allt för mycket fruktos.

Annons

Det är nämligen ett billigt socker och tillsätts i allt fler livsmedel och fruktdrycker. Det har gjort att man i stora delar av världen äter allt mer fruktos och det kopplas bland annat ihop med att fettlever ökar kraftigt. Fruktos lagras nämligen i levern där det omvandlas till fett.

Sockret skapar en inflammation i immunförsvaret

I en tidigare studie har man sett att för mycket fruktos kan påverka celler i vårt immunförsvar negativt. Man såg också att fruktos ökar de ämnen i blodet som visar att vi lider av en inflammation.

Så här mycket mer socker är det i läsken du köper i Sverige.

Nu visar även en ny brittisk studie att för mycket fruktos ger ett sämre immunförsvar – det verkar göra att hela immunförsvaret blir inflammerat. Forskarna menar att det bidrar till att celler, vävnader och organ påverkas negativt, vilket med tiden kan orsaka sjukdomar.

Man menar också att personer som äter en kost med för mycket fruktos har svårare att bekämpa vanliga infektioner.

Annons

De nya rönen ska inte tolkas som att man ska sluta äta frukt. Däremot är rekommendationen att dra ner på alla livsmedel där man tillsatt socker, framförallt i form av HFCS men även sackaros.

Foto: TT

Annons