Det här sockret kan skada ditt immunförsvar

kvinna dricker juice framför datorn.
Så blir du sockerfri på 7 dagar
Slå på ljud

Vanligt socker, sackaros, består av två sockerarter – glukos och fruktos. Det innehåller inte någon näring i form av vitaminer, mineralämnen och kostfibrer.

I mat kan socker tillsättas under många namn, bland annat fruktos, maltos, invertsocker och HFCS (high fructose corn syrup).

Är det socker i havremjölk? Så här ligger det till

Enligt siffror från Livsmedelsverket äter 4 av 10 svenskar för mycket socker. Det ökar inte bara risken för övervikt, diabetes och fettlever. Nu visar ny forskning att det även kan ge ett sämre immunförsvar – och det gäller framförallt sockerarten fruktos.

Det här är fruktos

Fruktos kallas ibland fruktsocker eftersom det finns framför allt i frukt. Det finns också i vissa grönsaker, till exempel sparris och squash, men det finns framför allt i HFCS, fruktos-glukossirap, och i vanligt vitt socker. HFCS förekommer i stora mängder i bland annat läsk, saft, godis, glass, kakor men även i salladsdressing och fryst pizza – och det är från den här typen av livsmedel vi lätt får i oss allt för mycket fruktos.

Det är nämligen ett billigt socker och tillsätts i allt fler livsmedel och fruktdrycker. Det har gjort att man i stora delar av världen äter allt mer fruktos och det kopplas bland annat ihop med att fettlever ökar kraftigt. Fruktos lagras nämligen i levern där det omvandlas till fett.

Sockret skapar en inflammation i immunförsvaret

I en tidigare studie har man sett att för mycket fruktos kan påverka celler i vårt immunförsvar negativt. Man såg också att fruktos ökar de ämnen i blodet som visar att vi lider av en inflammation.

Därför är läsken mycket sötare i Sverige än i andra länder

Nu visar även en ny brittisk studie att för mycket fruktos ger ett sämre immunförsvar – det verkar göra att hela immunförsvaret blir inflammerat. Forskarna menar att det bidrar till att celler, vävnader och organ påverkas negativt, vilket med tiden kan orsaka sjukdomar.

Man menar också att personer som äter en kost med för mycket fruktos har svårare att bekämpa vanliga infektioner.

De nya rönen ska inte tolkas som att man ska sluta äta frukt. Däremot är rekommendationen att dra ner på alla livsmedel där man tillsatt socker, framförallt i form av HFCS men även sackaros.

Foto: TT

Utvald läsning