HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Så enkelt minskar du risken för fettlever

13 dec, 2019 
Mycket skräpmat kan ge fettlever.
Många har fettlever utan att veta om det. Det ger nämligen inte alltid några symtom. Tack och lov är förloppet lätt att vända – här är råden som hjälper!
Annons

Fettlever har utnämnts till den nya tidens folksjukdom – och dessutom den snabbast växande. Forskare talar om tyst epidemi som snart kommer att vara den främsta orsaken till levertransplantationer. Och fettleverepidemin beror inte på att vår alkoholkonsumtion har ökat, utan på att vi äter mer än vi tål:

– Man skulle faktiskt kunna kalla det för en typ av övergödningssyndrom. Fettlever hänger ihop med övervikt och en osund livsstil, säger MåBra-doktorn Gunilla Hasselgren.

NAFLD är en ny form av fettlever

Fettlever innebär att för mycket fett har lagrats i levern. Ungefär 15 procent av befolkningen i Sverige beräknas ha fettlever. Bland överviktiga är fettlever betydligt vanligare, uppemot 70 procent tros vara drabbade. Och det handlar alltså inte om samma typ av fettlever som man får om man dricker för mycket alkohol. Den här formen av fettlever kallas istället  NAFLD, Non Alcoholic Fatty Liver Disease. Eller på svenska: Icke alkoholorsakad fettleversjukdom.  Ofta ger sjukdomen inga symtom alls. Ibland kan symtomen vara diffusa, till exempel trötthet eller smärta i övre delen av magen.

Annons

– Man kanske söker för magont och så upptäcker vi av en slump att levern är förstorad, säger Gunilla Hasselgren.

Den enda behandlingen som finns är viktnedgång. Ofta räcker det att gå ner tio procent av sin kroppsvikt. Bäst effekt på fettlever får man om man drar ner rejält på kolhydrater, visar en studie gjord vid Göteborgs universitet.  I studien tittade man på överviktiga personer som fick äta samma mängd kalorier som tidigare, men man drog ner på kalorierna från kolhydrater. Efter två veckor på kolhydratfattig kost hade fettet i levern minskat med 44 procent.

Även mer motion är viktigt, berättar Gunilla Hasselgren:

– Det räcker ofta med en liten viktnedgång för att vända förloppet. Man måste inte träna stenhårt, ofta mår levern bättre bara av att man rör på sig minst 30, men helst 60, minuter om dagen. Promenader räcker, säger hon.

Kan leda till skrumplever

Tillståndet i sig är vanligtvis ofarligt. Levern kan läka och börja fungera normalt, om man går ned i vikt. Men om man inte går ner i vikt kan fettlever med tiden utvecklas till allvarligare sjukdomar. Personer med icke-alkoholrelaterad fettlever fem år kortare förväntad livslängd än andra. Det beror bland annat på att man har en högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. En femtedel utvecklar med tiden inflammation i levern och får ärrbildning i levern. Ärrbildningen kan i värsta fall utvecklas till skrumplever.

Vem drabbas av fettlever?

  • Personer med fetma har ofta fettlever utan att veta om det.
  • Har man även diabetes typ 2 ökar risken att drabbas.
  • Samma gäller om man är över  50 år.

Hur minskar man risken för sjukdomen?

  • Viktnedgång minskar risken rejält, om man är överviktig.
  • Motion är viktigt, träna regelbundet!
  • Ät mindre fett och socker. Det minskar fettmängden i levern.
  • Men en minskning av intaget av socker och kolhydrater sänker fettvärdena i levern snabbare än att äta mindre fett.

Foto: TT

Läs mer:

Så kan en promenad förebygga 24 sjukdomar

Har jag fettlever?

10 budord för dig som vill äta hälsosamt

 

Annons