Är det socker i havremjölk? Så här ligger det till
För 30 år sedan var mjölk något som hade en självklar plats i varje hem. Var det något man hade invändningar mot så var det fettinnehållet (någon som minns Emma Wiklunds modellgenombrott i reklamen för minimjölk 1991?) – men på 2000-talet svängde det och istället blev det laktosen, mjölksockret, som pekades ut.
Det började skrivas allt mer om laktosintolerans, samtidigt som en del började beskriva sig själva som "överkänsliga" mot mjölk och laktosprodukter. Att detta hände i samband med att det växte fram en kolhydratskräck i spåren av GI och LCHF kanske bara var ett sammanträffande, men vi kan nog säga att den laktosfria mjölken fick ett uppsving även i hem utan intolerans under de här åren.
Och det var väl här någonstans som boomen för olika mjölkalternativ startade. Sojamjölk hade de flesta kanske koll på, men plötligt pratade alla om mandelmjölk, rismjölk och havremjölk med mer. Nya alternativ för både laktosintoleranta och framförallt veganer.
Och det är tydligt att mjölkindustrin och "veganmjölkindustrin" inte är nära vänner (kommer ni ihåg reklamen om "trölk" – som inte ALLS smakar som mjölk?).
Se också – Slemmig hals? Mjölk är inte boven även om vi lärt oss det.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Innehåller havremjölk socker?
Senaste ifrågasättandet riktar sig mot havremjölk (eller havredryck som det egentligen heter), och frågan om dryckens sockerinnehåll.
Vissa menar att märkningen på havremjölken är missvisande för att det inte står något om socker på förpackningen, trots att GI-värdet i innehållet är högt. Samtidigt menar vissa inom industrin att det inte är missvisande, eftersom produkten inte innehåller socker. Så vad är sant?
Havre och havregryn innehåller mycket stärkelse. När man gör havremjölk tillsätts enzymer som bryter ner stärkelsen och då bildas disackariden maltos, som gör att smaken blir sötare.
Högre GI-värde än laktos
Maltos består av två stycken glukosmolekyler, och i tarmen bryts maltoset ner till glukos, som är den sockermolekyl som snabbast tas upp av blodet. Detta gör att GI-värdet blir högre än för exempelvis laktos i mjölk – som består av en glukosmolekyl och en galaktosmolekyl och inte påverkar blodsockret lika snabbt.
Så här skriver livsmedelsföretaget Oatly i ett svar på ett öppet brev med kritik av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm för att de inte vill ändra innehållsförteckningen på sina förpackningar:
"Vi har genom forskning hittat ett sätt att bryta ner stärkelsen till maltos under vår tillverkningsprocess med hjälp av enzymer, samma typ av enzymer som finns i vår mag- och tarmkanal. Samma process sker alltså i våra kroppar när vi bryter ner havre."
Vanligtvis innehåller havredryckerna mellan 2 och 4 gram maltos per 100 gram. Detta står på förpackningen, under sockerarter.
Så svaret blir att nej, havredryck innehåller inte vanligt vitt socker (om du inte köper en sötad variant), men däremot maltos, som ofta beskrivs som "naturliga sockerarter från havre" på förpackningen. Men ja, maltosen bryts ner till socker (glukos) i tarmen. Detta gör att havremjölk har nästan dubbelt så högt glykemiskt index som vanlig mjölk, trots att komjölken innehåller mer sockerarter.
Sen kan man debattera om komjölkens vara eller icke vara i frågor som klimat och djurhållning.
Behöver man sluta dricka havremjölk för det?
Nja, det kanske är bra att känna till hur det ligger till med sockerarterna i havremjölken, men som en del i en varierad kost behöver du inte oroa dig. Dricker du flera glas havremjölk per dag kanske du ska fundera på att lägga om dina vanor och variera innehållet i glaset (kanske varva med mandelmjöl eller rismjölk – eller varför inte vanligt vatten?). Men en skvätt i kaffet eller till gröten då och då kan du gott fortsätta med!
Källa: Vegomagasinet, Oatly, Food Farmacy Foto: TT