Läkarens varning efter TikTok-tipset – krossa inte p-piller i schampot

Kvinna duschar

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

På sociala medier-plattformen TikTok sprids nu ett knep som påstås hjälpa en att få längre och friskare hår. Användarna uppmanas krossa p-piller och blanda i sitt schampo för att få håret att växa ordentligt. Förklaringen till tricket är att östrogennivåerna i p-pillren hjälper för att växa ut fylligare hår, och människor från hela världen har filmat sig själva när de provar på tipset. I klippen tömmer de en karta med p-piller i en skål och krossar dem till ett pulver, som de sedan häller ner i sin schampoflaska och skakar om.

Men nu går en läkare ut i Daily Mail och varnar för tipset – det fungerar nämligen inte alls, vad TikTok-användare än påstår.

Läkaren Shirin Lakhani menar att hon förstår varför folk tror att det ska fungera, men att det hela faller på att hormonerna i p-piller bara kan absorberas om man äter dem.

– Hormoner kan ha en direkt effekt på en rad av skönhet- och hälsorelaterade problem. De kan påverka hårväxtcykeln. Av den anledningen kan jag förstå varför så många häller i hormonella preventivmedel i sitt schampo för att håret ska bli längre, säger läkaren Shirin Lakhani till Daily Mail, och fortsätter:

– Hormonella preventivmedel är inte designade att absorberas genom huden och huden är en barriär som inte släpper igenom saker.

Läkarens tips för hårväxt – i stället för TikTok-knepet

I stället för att försöka sig på TikTok-tricket tycker läkaren att man ska äta en diet rik på B-vitamin och biotin för att få igång hårväxten ordentligt.

– För att se till att få i sig biotin, försök ha med råvaror som sötpotatis, morötter, pumpa, spenat och kål i din diet. Man behöver också få i sig tillräckligt med B-vitamin. Det hittar man i fullkorn, mandlar, kött, fisk, skaldjur och mörka bladgrönsaker.

LÄS MER

Miriam Bryants viktiga uppmaning – efter svåra åren: “Vi är tillräckligt besatta”

Så gör du en komplett hudvårdsrutin – steg för steg

Så slipper du dina envisa påsar under ögonen

Redaktionens tips
Dela på: