Annonssamarbete med Specsavers
FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Det här händer om du inte kollar ögonen regelbundet

12 feb, 2019 
AvJenny Thorell
Svenska kvinnor slarvar med sin ögonhälsa, något som kan leda till smärtsamma ögonsjukdomar längre fram. Denise Rudberg, Specsavers ögonhälsoambassadör, vill att vi ökar vår medvetenhet – och gör ögonundersökningar till en vana.

Synen är ett av våra viktigaste sinnen som ger oss några av våra mest betydelsefulla upplevelser genom livet. Därför borde det vara en självklarhet att vårda sin syn så att vi kan njuta av den livet ut – men tyvärr så slarvar många. Denise Rudberg brinner för att öka medvetenheten kring ögonsjukdomar och vill att svenska kvinnor ska börja ta sig tid för regelbundna ögonundersökningar. Som författare är Denise Rudberg helt beroende av sin syn – utan den skulle hennes liv aldrig bli sig likt.

– Jag kan knappt tänka mig hur det skulle vara att inte kunna använda mina ögon. Om min syn radikalt försämrades skulle jag sakna läsandet mest, det är och har alltid varit en så stor del av mitt liv. Jag skulle nog också, likt min mormor som fick grön starr, bli ängsligare i min vardag, berättar hon.

Författaren Denise Rudberg kan inte föreställa sig ett liv utan sin syn.

Ögonens viktiga roll

För Denise som brinner för att sprida budskapet om förebyggande ögonhälsa är något av det viktigaste med friska ögon, möjligheten att kunna se sina nära och kära i ögonen under resten av sitt liv. Våra ögon och den viktiga rollen de spelar i våra liv kan enligt Denise helt enkelt inte understrykas nog.

– Därför vänder jag mig nu till dig. Kanske är du en kvinna som precis som jag älskar att läsa och vara aktiv och vill kunna fortsätta med det livet ut. Jag säger det med all ödmjukhet: kolla ögonen, det har du tid med, säger Denise Rudberg.

Känns din syn ofta ansträngd när du läser eller surfar? Då kan det vara dags för glasögon.

Behöver du göra en synundersökning? Bocka av det som stämmer in på dig.
1. Jag är över 40 år.

2. Jag ser ljusa cirklar runt ljuskällor.

3. Mina ögon känns ansträngda ögon när jag läser, använder dator, läser eller kör bil.

4. Jag har ofta huvudvärk.

5. Jag ser suddigt.

6. Jag har ofta torra eller röda ögon, särskilt när jag tittat på en skärm under en längre tid.

7. Jag ser dåligt på nära eller långt håll.

8. Jag har diabetes eller någon annan sjukdom som kan påverka synen.

Om svaret är ja på någon av påståenden ovan kan det vara dags att boka in en synundersökning. Besök närmsta Specsavers-butik så hjälper våra optiker dig.

Du behöver göra en synundersökning oftare (än vartannat år) om:
1. Du har diabetes eller någon annan sjukdom som kan påverka synen.

2. Det finns personer i din familj eller släkt som har eller har haft problem med diabetes, glaukom, förändringar i gula fläcken eller högt blodtryck.

Läs mer här om ögonhälsa – hur din ålder påverkar synen, ögonsjukdomar och hur en ögonundersökning går till steg för steg. Att skaffa sig kunskap och ta hand om sina ögon i förebyggande syfte kan skydda oss från besvär längre fram.