SömnStressMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebristHuvudvärk

Därför ska du duscha kallt året runt

08 sep, 2021 
Kvinna i kalldusch
Bättre immunförsvar, finare hår – och mindre stress. Visste du att du kan komma åt många av kallbadandets effekter hemma i duschen? Här är några tips på vägen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Därför ska du duscha kallt året runtBrand logo
TV: Därför ska du duscha kallt året runt

Få har nog missat vinterns stora trend och snackis – vinterbadet. Både influensers, vänner och forskare intygar att det är bra för hälsan och välmåendet.

Ett bra tips för den som är nyfiken på vinterbad är att helt enkelt fortsätta bada under hösten, så att inte kontrasten blir så stor – kroppen hinner vänja sig vid kylan.

Men om man inte bor bra till för bad i sjö eller hav? Eller om man helt enkelt inte går igång på isvakar och pälsmössor och mecket det för med sig – men ändå är nyfiken på hälsofördelarna?

Ta en kalldusch!

Nej, att vrida om kranen till det kallaste känns troligtvis inte så lockande. Däremot är det värt det efteråt – så bara gör det!

Kylan gör inte bara att man piggnar till utan den kalla temperaturen har en rad hälsofördelar.

Annons

5 hälsofördelar med att duscha kallt

1. Immunförsvaret stärks

Det kylande vattnet sätter direkt fart på ämnesomsättning, vilket frigör vita blodkroppar som bekämpar angripande virus. Detta resulterar i bättre immunförsvar.

2. Finare hår och hy

Torr hy är något många dras med. Ännu en fördel med kalldusch är att det torkar ut huden mindre, så sänk temperaturen om du är en torris. Även håret mår bra av det då fjällen på håret stängs och blir glansigare. Och även när du tar en varm dusch – prova att sänka temperaturen rejält i slutet av duschen för att få effekten.

3. Lindrar stress

Även om en varm dusch känns lugnande när stressen tar över är faktiskt en kalldusch det mest hälsosamma eftersom kylan tränar kroppen att hantera stresshormonerna.

4. Bra för blodcirkulationen

Kallvatten stimulerar blodcirkulationen och är i det långa loppet bra för hjärtat. Även om man är ung och vältränad så är detta viktigt att tänka på.

5. Väcker din kropp

Att gå upp tidigt kan vara motigt. Att snabbt väcka kroppen är därför det perfekta botemedlet mot morgontröttheten.

För en mer behaglig duschupplevelse kan det vara skönt att ha en handdusch med olika strålar. Och glöm inte att även om man kanske duschar kortare när vattnet är kallt så kan det vara bra att använda sig av ett eko-munstycke – de kan minska vattenanvändningen med hela 40 procent.

Foto: TT

Källa: Grohe

TV: Därför ska du alltid ha eukalyptus i duschenBrand logo
TV: Därför ska du alltid ha eukalyptus i duschen
Annons