SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Därför säger de bästa upp sig från jobbet

05 dec, 2019 
Chefer som begår dessa nio misstag mot sina anställda riskerar att många av dem säger upp sig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
9 anledningar till att de bästa upp sig från jobbetBrand logo
9 anledningar till att de bästa upp sig från jobbet

”Människor jobbar för människor – inte för företag.”

Ett citat från den välkända management-konsulten, Donn Carr, som hjälper företag att förbättra kommunikationen och ledarskapet. Han menar att citatet fångar precis hur människor känner och beter sig, ändå tar inte chefer till sig budskapet.

”Sedan frågar de sig varför de har så hög personalomsättning,” säger han.

”Problemet ligger vid ledningen – och sällan den anställda eller deras kvalitet. Det har bevisats och dokumenterats i otaliga studier.”

Här är nio anledningar som garanterat kommer få dig att sluta jobbet tidigare än tänkt, menar Carr.

1. Du uppmärksammas eller belönas inte

Underskatta aldrig styrkan i en klapp på ryggen, att säga tack eller ”bra jobbat!”. Detta gäller speciellt för självgående och högpresterande anställda. Det är lätt hänt att ta deras driv för givet.

Annons

2. Fel personer får anställning eller befordran

Personer som jobbar hårt och anstränger sig vill ha likasinnade kollegor på alla nivåer. Att befordra eller anställa fel personer är ett av de värsta misstagen en chef kan göra – det är en enorm förolämpning mot de hårt arbetande kollegorna.

3. Du har för mycket på sitt bord

Drivna medarbetare är ofta villiga att jobba hårt, producera mer och överträffa alla förväntningar, men om de ska stanna kvar på företaget måste arbetet också uppmärksammas av chefen med en statushöjning eller motsvarande.

4. Chefen bryr sig inte om dig eller dina kollegor

Fler än hälften av alla som säger sig älska sina jobb gör det mycket tack vare en god relation till sin chef. Chefer som inte vårdar relationen till de anställda kommer alltid få många fler ansökningar om uppsägning än de som gör det.

5. Du får inte möjlighet att utvecklas

När ett företag har turen att hitta en bra anställd måste det också se till att den personen fortsätter utvecklas. Det är chefens uppgift att se och lyfta den anställdas goda sidor och se till så att de utvecklas, annars kommer personer som tidigare hade ett driv och engagemang snabbt bli uttråkade.

Annons

6. Arbetsgivaren håller inte vad den lovar

Tillit och trygghet är något vi alltid söker i livet och det gäller även på jobbet. Om chefen säger att hen ska göra något ska den hålla sitt löfte, annars blir det väldigt svårt för den anställda att känna tillit till sin chef.

7. Du får inte utlopp för din kreativitet

Högpresterande människor har en tendens att vilja utveckla och förbättra allt de åtar sig. De finner stolthet i vad de skapar. Om möjligheten att förändra och förbättra saker tas ifrån dem kommer de garanterat börja avsky sina jobb.

8. Du utmanas inte intellektuellt

En riktigt bra chef lyfter sina anställda genom att utmana dem att nå mål som de själva kanske tror är ouppnåeliga. I stället för att sätta slentrianmässiga mål ska den anställda pushas att lämna sin bekvämlighetszon.

9. Du får inte följa din passion

Detta är en av de enklaste åtgärderna som samtidigt kan göra väldigt mycket för den anställdas mående. Talang och passion går ofta hand i hand och genom att lyssna och observera kan chefen se till att de anställda får så mycket utrymme som möjligt att arbeta med sådant som möter deras passion.

Här hittar du originaltexten på engelska.

Annons