Fästingsäsong: Fallen av TBE fördubblades – så skyddar du dig

Bara fötter i gräs och en fästing.

Fästingsäsongen är här och hittills i år har Folkhälsomyndigheten noterat 28 fall av TBE. Både antalet fall av TBE och borrelia väntas öka framöver.

TBE är en förkortning för tick borne encephalitis, fästingburen hjärninflammation. Cirka en fjärdedel av alla som drabbas får symtom på hjärn- eller hjärnhinneinflammation. Men i de flesta fall hinner immunförsvaret bekämpa viruset innan det sprider sig till det centrala nervsystemet.

Det går att vaccinera sig mot TBE, men har man väl blivit smittad så går det inte att bota. Kroppen måste läka infektionen själv. Har man en gång haft TBE så är man immun resten av livet.

VIDEO: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll på
1:18

Efter reklamen: VIDEO: 5 sjukdomar vi kan få av fästingar - symtomen att hålla koll på

(1:18)

Slå på ljud

Dubblering av TBE-fall 2020–2021

Fallen av TBE har gått lite upp och ned från år till år sedan 2007. Men den generella trenden är att fallen ökat stadigt men långsamt. Förra året sågs dock en stor ökning, en fördubbling.

– 2021 var ett pandemiår och rimligtvis var vi fler människor i naturen. Det gjorde att vi fick en dubbling 2021 jämfört med 2020, säger läkaren Marcus Olausson i TV4 Nyhetsmorgon.

Det rörde sig om drygt 530 fall 2021 jämfört med drygt 270 fall 2020.

Superfästingar – allt du behöver veta om nya sjukdomsspridarna

Därför ökade antalet fall av TBE

En orsak till ökningen skulle kunna vara pandemin och det faktum att många i större utsträckning begav sig ut i naturen.

Men en annan, kanske större faktor är att det fanns väldigt många gnagare under 2021. Fler gnagare betyder fler fästingar eftersom fästingar behöver blod från dem för att växa och må bra.

Risken för att drabbas av TBE är störst om man befinner sig i mellersta och södra Sverige. I norra Sverige förekommer knappt några fall alls. Vet man med sig att man bor i ett högriskområde och är mycket i naturen kan det vara extra befogat att överväga vaccination.

7 olika typer av borrelia – och symtomen du bör känna till

Borrelia ökar två veckor efter midsommar

Borrelia är i stället ganska jämnt spritt över Sverige. Midsommarhelgen är den tidpunkt då flest blir bitna av fästingar och smittade med borrelia, rapporterar Sveriges Radio. Troligtvis för att vi då rör oss mycket i skog och mark.

Ungefär två veckor efter midsommar brukar därför ett ökat antal insjuknade att upptäckas. Borrelia beror på en bakterie och går därmed att behandla med antibiotika.

Varje år får cirka 10 000 personer sjukdomen. Ett vaccin som visat lovande resultat är på gång. Men fram till dess får man skydda sig på annat sätt.

Fästingbett? Så tar du bort en fästing – steg för steg

Så undviker du fästingbett

  • Stövlar, långbyxor och långärmade tröjor i miljö där det finns risk för fästingar.
  • Mörka kläder då fästingar inte drar sig till det. Dock går det enklare att upptäcka fästingar på ljusa kläder.
  • Flanell, fleece och andra ”pälsiga” material är inte så bra. Fästingar får lättare fäste i sådana tyg. Halkiga, glatta tyger är bättre eftersom det är svårare för fästingen att få grepp om.
  • Myggmedel kan avskräcka en del fästingar men det fungerar bara till viss del.

Källa: TV4 Nyhetetsmorgon, Sveriges Radio, Folkhälsomyndigheten, MåBra

Foto: TT

SE OCKSÅ: Sjukdomar som kan finnas i rabatten, vedhögen & fågelholken
1:06

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Sjukdomar som kan finnas i rabatten, vedhögen & fågelholken

(1:06)

Slå på ljud

Utvald läsning