SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

7 olika typer av borrelia – och symtomen du bör känna till

15 apr, 2021 
Fästing på grässtrå, och vanligt hudutslag, erytema migrans.
Att borrelia är en sjukdom man kan få från fästingbett visste du kanske redan, men visste du också att det finns olika typer av borrelia – både olika sorters infektioner och olika borreliabakterier – och att de kan ge olika symtom?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 anledningar att vandraBrand logo
5 anledningar att vandra

Borrelia är en infektion du kan få genom bakterier som kommer in i din kropp via fästingbett. Borrelia går att behandla, men inte vaccinera sig mot som man kan göra med TBE, en annan vanlig fästingsjukdom.

För många som smittas av borrelia dröjer dessutom diagnosen, eftersom symtomen kan vara diffusa och skilja sig en del från person till person. Vissa fall är dock lättare än andra att diagnosticera – och det beror bland annat på vilken typ av borrelia-infektion man får, och vilken borreliabakterie man smittas av. Det finns nämligen flera!

7 typer av borrelia – olika sorters infektioner och bakterier

Erythema migrans

De flesta får bara en lokal infektion i huden, som visar sig som en röd cirkel runt bettet, en så kallad erytema migrans. Det är kanske så de flesta känner igen ett fästingbett över lag, då cirka hälften av de som smittats av borrelia får det. Märket brukar dyka upp inom en vecka efter att du blivit biten, och ser ut som en röd prick, ett hudfärgat fält runt den och sedan en röd ring ytterst.

Annons

Borreliaartrit

Borreliainfektionen kan också sätta sig på lederna och orsaka värk, så kallad borreliaartrit. Vanligast är det på knäleden, men det kan även få andra leder att svullna upp. Svullnaden brukar vara i några dagar eller veckor, men kan komma att blossa upp igen efter att den försvunnit. Värken kan finnas kvar efter att svullnaden gått ner.

Neuroborrelios

Borreliabakterierna kan nå kroppens nervsystem och orsaka neuroborrelios. Ofta tar det veckor eller månader efter det att man blivit biten tills symtomen på neuroborrelios upptäcks. Symtomen kan vara:

  • Huvudvärk, nackvärk eller ryggvärk
  • Trötthet
  • Lättare feber
  • Illamående och kräkningar
  • Ansiktsförlamning, oftast halvsidig
  • Personlighetsförändring, till exempel i form av aggressivitet

Borrelia miyamotoi

Borrelia Miyamotoi är en relativt nyupptäckt borreliabakterie. Man upptäckte den i Japan, och fall rapporterades sedan i Ryssland 2011 och i Nordamerika 2013. 2015 hittades den i Danmark och med stor sannolikhet finns den även i Sverige vid det här laget.

Det som skiljer Borrelia Miyamotoi från vanlig borrelia att den inte ger några ytliga besvär – varken hudutslag eller ledsvullnad – utan går direkt på nervsystemet.

Annons

3 andra borreliabakterier

Det finns flera andra typer av borreliabakterier också. I Skandinavien dominerar Borrelia burgdorferi, Borrelia garinii och Borrelia afzelii (Det kan även finnas typer som tidigare hittats i Europa: Borrelia lusitaniae och Borrelia valaisiana).

Studier visar att det finns vissa skillnader i sjukdomsförloppet beroende på vilken bakterie du smittas av. Exempelvis visar en mindre studie att de med Borrelia garinii oftare fick rätt diagnos snabbare än de med Borrelia afzelii, samt att fler patienter med garinii uppvisade nervrotssmärta och tecken på hjärnhinneinflammation och lymfocytär pleocytos (blixthuvudvärk).

Borrelia afzelii tycks oftare hålla sig till en hudinfektion, medan garinii och burgdorferi kopplas till mer allvarlig sjukdom och nervpåverkan.

Borrelia burgdorferi är i stort sett den enda borreliabakterien från fästing som orsakar sjukdom hos människa i Nordamerika, medan det är mer blandat i Europa.

Burgdorferi tycks även ha större koppling till borreliaartrit, och enligt en slovensk studie från 2016 ger den amerikanska varianten av burgdorferi tydligare borreliasymtom än både garinii och afzelii – men är även mer aggressiv än den europeiska burgdorferi-bakterien.

Källor: Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Linköpings universitet, Naturhistoriska riksmuséet, National center for biotechnology information, Clinical infections diseases Foto: TT

Annons