Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Fästingbett? Så tar du bort en fästing – steg för steg

17 jun, 2020 
Har du hittat en fästing på kroppen? Här är tipsen för att plocka bort den på rätt sätt, för att minimera risken för infektion och smitta. TBE och borrelia vill vi helst slippa...
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du fått ett fästingbett på kroppen? Eller kanske på ditt barn, din hund eller katt? Du ska absolut ta bort den så fort du kan – ju längre du väntar desto mer ökar risken att den hinner föra över någon smitta. Från fästingar kan vi smittas av sjukdomar som TBE, borrelia eller rickettsia bland annat. Vissa av smittorna finns inga läkemedel mot och man kan bli allvarligt sjuk.

Bästa sättet att skydda sig mot fästingbett är att har på sig långärmat och långbyxor samt höga strumpor när man är ute i skog och mark. Stövlar är också att rekommendera. Gärna ljusa kläder, för det är lättare att upptäcka fästingarna då – trots att de egentligen tycks gilla mörka kläder mindre.

Efter en skogstur bör du alltid gå igenom kroppen och leta efter fästingar. Har du tur hittar du den innan den hunnit bita, då fästingar kan gå runt på kroppen i flera timmar innan de biter sig fast. Glöm inte att gå igenom hårbotten och området bakom öronen.

Annons

Har du trots dessa försiktighetsåtgärder upptäckt en fästing som bitit sig fast bör du gå tillväga så här!

Gör så här för att ta bort en fästing:

  • Använd en pincett (reklamlänk) eller en fästingborttagare (reklamlänk). Båda finns att köpa på ett apotek och i en del andra butiker.
  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut.
  • Försök att få med hela fästingen, men om en del blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast själv bort det.
  • Tvätta bitstället med tvål och vatten, eller med desinfektionsmedel.
TBE smittar direkt vid bettet.
Fästingar kan smitta människor med flera olika sjukdomar – som TBE och borrelia..

Om du har haft ett fästingbett bör du hålla koll på huden runt bettet en tid efteråt för att se om det uppstår en rodnad som växer. En sådan rodnad kommer oftast en till fyra veckor efter att du har blivit biten.

Kontakta din vårdcentral om du ett tag efter ett fästingbett får feber, huvudvärk, är ovanligt trött, har värk i muskler eller leder. Symtomen dyker vanligen upp 1-4 veckor efter att du fått fästingbettet. Får du symtom som svår huvudvärk, nackstelhet, ansiktsförlamning eller andra symtom på förlamning ska du söka akut.

TBE är ett virus som fästingen överför direkt när den biter. Här kan du läsa mer om TBE.

Borrelia är en annan vanlig fästingsmitta som sprids via bakterier. Läs mer om borrelia här.

Källa: 1177 Vårdguiden, MåBra    Foto: TT

Läs mer:

Dags att vaccinera – 2020 blir ett drömår för fästingar

Claudia fick fästingsmittan babesia – hamnade i rullstol

Rickettsia: Har du koll på den nya fästingsmittan?

Annons