HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Micael Dahlen: Därför flyger tiden förbi på sommaren

17 jun, 2022 
Micael Dahlen, lyckoforskare och ekonomiprofessor.
Visst känns det som att tiden går fortare på sommaren? Det finns faktiskt en fysisk förklaring till att det är så.
Lyckoforskaren och ekonomiprofessorn Micael Dahlen reder ut och berättar hur vi kan få sommaren att kännas längre.
Annons

På 1700-talet gick klockorna faktiskt långsammare under sommaren på grund av värmen. Men nu år 2022 är vår upplevelse snarare att tiden flyger förbi.

Det är faktiskt så att värme och vår kroppstemperatur till viss del påverkar vår tidsuppfattning. Det skriver Micael Dahlen, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och lyckoforskare, i en krönika i Svenska Dagbladet.

Många funderar kring tid efter pandemin

För MåBra berättar Micael Dahlen att han planerar många och större undersökningar kring vår tidsuppfattning i alla möjliga sammanhang.

I krönikan lyfter han ett smakprov där han bett drygt 1 000 slumpmässigt utvalda svenskar att uppskatta hur fort de tycker att tiden går på en tidsskala och även rapportera vädret där de befunnit sig senaste dygnet.

– Ja, det blir mer på det. Kanske en hel bok så småningom. Tid är något de flesta börjat fundera mer på under de senaste åren, med pandemin och allt annat som händer omkring oss. Hur upplever vi den och vad gör vi med den?, säger Micael Dahlen.

Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stressBrand logo
Fem frågor att ställa dig själv – som minskar din stress

Sol och värme fick tiden att upplevas 9 procent snabbare

I den lilla undersökningen visade det sig att personer som befann sig på platser där det var soligt och varmt uppfattade att tiden gick snabbare, i genomsnitt 9 procent snabbare, jämfört med de som befann sig på platser där det var mulet eller regnigt och svalare.

Annons

Det är inte alls långsökt att sommaren och värme skulle kunna påverka vår tidsuppfattning. Forskare har nämligen tidigare sett att våra kroppsliga klockor påverkas av en stigande kroppstemperatur genom att kemiska processer i kroppen vrids upp. Då känner vi inte av tiden lika effektivt längre.

Kroppsvärme påverkar tidsuppfattningen

Till exempel publicerades ett experiment i den vetenskapliga tidskriften Nature 2019. Forskare hade i det låtit människor sitta i ett badkar och bedöma tidsintervall. Det visade sig att de som suttit en stund i 38-gradigt vatten underskattade tiden som gått och upptäckte därmed sedan att den bara flugit förbi, jämfört med de som satt i 36,5-gradigt vatten.

Samma sak har setts i andra experiment då människor fått bära värmehjälmar, sitta i bastu eller upplevt en naturlig höjning av kroppstemperaturen.

Färre måsten leder också till förändrad tidsuppfattning

Men även om det är så att soliga och varma dagar vrider upp våra kemiska klockor så är det förstås inte hela förklaringen till att sommaren svischar förbi så snabbt.

Annons

Enligt Micael Dahlens undersökning rapporterade deltagarna att de i genomsnitt gör en sjättedel färre saker när solen skiner jämfört med andra dagar. Tiden kan alltså också upplevas som att den går snabbare för att vi inte gör lika mycket som kräver vår uppmärksamhet och markerar att tiden går.

Tips för en längre sommar

Så: “Vill du få drygt 9 procent längre sommar bör du alltså söka dig till ställen där det är störst köldchans i stället för solchans och göra fler saker istället för att koppla av”, avslutar Micael Dahlen skämtsamt sin krönika.

– Det ska såklart tas med en stor nypa salt, mina tips är framför allt skämtsamma illustrationer av hur vår tidsuppfattning fungerar. Men det där med att hitta på någon liten aktivitet varje dag är faktiskt inte så dumt, det bryter lunken lite och gör att vi uppskattar varje dag lite mer både när de händer och i efterhand. Vi uppskattar avkopplingen mer om vi varvar den lite, säger Micael Dahlen.

Hur kommer du själv att tänka i sommar med allt detta i bakhuvudet?

– För det första ska jag försöka trösta mig på kalla och regniga dagar med att de har sin poäng. Det brukar bli rätt många såna tillfällen. Och sen trösta mig efter sommaren svischat förbi med att det ändå är ett gott tecken på att den varit fin, säger Micael Dahlen.

Foto: TT

Annons