QuizHusdjurHumorHoroskopHem & inredning

Barndomens sommarlovsprogram som vi aldrig glömmer

13 jun, 2022 
hajk, solstollarna och Gila, fredde. peter
Vilken 80- och 90-talist är inte uppvuxen med sommarlovsmorgon? Här är några av inslagen, filmerna och programledarna vi minns och älskade allra mest från 80- och 90-talet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sedan slutet av 70-talet har barn vuxit upp med sommarlovsmorgon, i olika varianter. Mellan 1978 och 1987 gick programmet under namnet Sommarmorgon, men 1988 bytte man namn till Sommarlov. Det namnet hängde sedan kvar till 1991, gästspelade igen 1995 och dök sedan upp för att stanna för gott 2009. Åren däremellan hann man prova många olika namn och konstellationer. Vi minns bland annat Salve, Mormors magiska vind, Kloak och Högaffla hage, Badeboda Bo och Sommarkåken. Men allra mest minns vi dessa:

Här är godissorterna vi minns från förrBrand logo
Här är godissorterna vi minns från förr

Solstollarna, 1985

1985 bjöds svenska ungdomar på sitt livs tv-morgon. Humorgruppen Solstollarna ledde satsningen med Knegoff, Ulla-Bella, Skumberg samt Gösta och Hjördis i spetsen. Förutom dessa episka karaktärer fick vi se kändisar som Samantha Fox och Mandy Smith besöka inspelningen. Även Anna Book, Lili och Sussie, Style och Pernilla Wahlgren medverkade. Hur de fick alla kändisar att ställa upp på fejkade reklamfilmer för Knegoffs schampo, hudlotion och choklad är fortfarande en gåta. ”Tull-tull” och ”wienerbröd med chokoläääde” blev uttryck i folkmun.

Sommarhajk

Gör det själv-programmet Hajk sändes faktiskt mellan 1971 och 2003, men det är från Sommarlov många minns det mest. 1988 hade programmet morgonpremiär. ”Tjipp” hälsade Bengt Alsterlind på värmländska och mellan de coola experimenten fick man se vad Goliat hade för sig och så avslutades det hela med Sven-Ingvars Sommar och sol. Vi minns också den återkommande gipsbindan, en del av nästan varje pysseltips i programmet.

1990 – programledarna gör entré

Gila, peter och Fredde
Gila, Peter och Fredde.

I början av 90-talet dök det för första gången upp fasta programledare som en röd tråd. Först ut var Gila Bergqvist, Ellinor Persson och Jan Trolin. Året efter fick Gila sällskap av Peter Settman och Fredrik "Fredde" Granberg (som samma år blev kända som Ronny och Ragge). Trion bodde i en gammal husvagn.

Annons

Volrammos, 1992

År 1992 hette sommarlovsprogrammet Volrammos (Sommarlov baklänges) och gick under temat rymden. Det handlade om att försöka få tillbaka utomjordingarna Retep och Negröj, vilka hade kraschlandat på jorden.

Tippen, 1993 och 1994

Lasse och Morgan (Lasse Beischer och Morgan Alling) programledde i rollerna som sopgubbar och programmet fokuserade på miljöfrågor och återvinning.

Under programmets gång besöktes olika städer där det gjordes direktsända inslag med publik.

Vintergatan 5 a och 5 b, 2000, 2001

Handlade om Mira, Glen, Henrik och Peo som hade strålats upp i rymden på ett hemligt uppdrag. De utförde sedan med hjälp av tittarna farliga uppdrag på sitt rymdskepp. I uppföljaren året efter fick vi följa med på jakt efter Peos försvunna fru Ulla.

Annons

Vad minns vi bäst? Kärleksdramat förstås! Vem blev inte kär i coola Mira! Andra starka inslag var femman – utomjordingen som bara kommunicerade genom att säga fem, fem, fem, femfem, fem, fem, femfemfem. Därtill minns vi såklart också Peos personliga slogan: PeoPeoPeoooo!

Hejhej sommar, 2006-2009

Mellan 2006 och 2009 var Nic Hejhej Monica Schröder programledare och åkte runt i Sverige i en sändningsbuss som han hade "stulit" av SVT:s tv-chefer, tog hand om en camping och jobbade åt sektion SG (Sektionen för särskilt granskande) tillsammans med Sandra Dahlberg.

Serier och klipp vi minns från Sommarlov och Sommarmorgon genom åren

Man hade ju sina favoritdagar, och så fanns det dagarna man tyckte att inslagen var SÅ tråkiga. Ofta var det dåligt dubbat, ganska lökigt (men väldigt spännande ändå!) – och väldigt amerikanskt. Här är en urval av serierna och inslagen vi minns:

Katten Gustaf

Clarissas värld

De tre vännerna och Jerry

Orsons farm

En cell-sam historia

Sagan om Sune

Doktor Snuggles

Sommarlov idag

2010 tog Malin Olsson över programmet tillsammans med olika sidekicks och sedan dess har det utvecklas till det program det är idag. Man började regelbundet direktsända, först från en husbåt i Malmö, för att sedan ersättas med en buss.

Foto: TT

Källa: Wikipedia, Sommarlovet.se

Annons