5 sätt att skapa egentid — även när du inte har tid

Kvinna kopplar av med tekopp på balkong

Det går på ett kick så är vardagen igång igen. Du som precis fått in vanan med träning, återhämtning och inte minst tid för dig själv - den högt eftertraktade egentiden. Studier visar att ju bättre möjlighet till återhämtning, desto mer kommer du att prestera. Här är därför fem enkla tips som gör plats för egentid i vardagen.

VIDEO: Så hittar du egentid — även när du inte har tid
0:56

Efter reklamen: VIDEO: Så hittar du egentid — även när du inte har tid

(0:56)

Slå på ljud

5 sätt att skapa egentid i en fulltecknad kalender

1. Ta av dig "presterarbyxorna"

Vi är vana att bedöma oss själva (och andra!) efter vad vi presterar. Aldrig är vi så nöjda med oss själva som när vi checkat av alla punkter i dagens TO DO. Men vad händer med självkänslan dagar du inte orkar prestera på topp? En bra övning är därför att ta tio minuter om dagen till att göra absolut ingenting - och berömma dig själv efteråt! Det kommer kännas väldigt ovant till en början.

2. Strössla med självmedkänsla

Ett återkommande begrepp i den senaste tidens självhjälpsböcker är "självmedkänsla" - att stötta sig själv i motgångar istället för att reagera med inre kritik. Det kan vara så enkelt som att ge sig själv uppmuntrande komplimanger under arbetsdagen: "Vad duktig du är som tar tag i det där nu", eller trösta dig själv när du blir stressad eller orolig: "Jag förstår att det känns jobbigt, men du klarar det här".

3. Sov gott

Förutom att sömnen är avgörande för din fysiska hälsa kan en god nattsömn också förbättra koncentration, produktivitet och prestation. Det betyder att du kommer snabbare igenom arbetsdagen och dina måsten, vilket i sin tur innebär mer egentid.

Ta hand om dig själv! 28 övningar för att öka välmåendet i MåBra:s self care-kalender

4. Sluta scrolla

Så fort vi tar paus är vi där: Med mobilen i handen och det ändlösa scrollandet på sociala medier. Det tar inte bara tid från din egentid, inte sällan väcks olustkänslor av att jämföra oss själva med vänner och bekanta på Instagram.

Slå på stör ej-läget eller lämna telefonen i ett annat rum. Se till att den är utom syn- och räckhåll. Den kommer att finnas kvar när du är klar med din viktiga egentid, vi lovar.

5. Gör det du älskar

Fundera över när du mår som bäst. Är det med kaffekoppen på balkongen, under hundpromenaden i skogen eller när du påtar i rabatten? Kanske är den viktigaste faktorn för att få till de små stunderna av egentid: att göra det du gillar mest.

Källa: Womans Health

Foto: TT

SE OCKSÅ: Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu
0:55

Efter reklamen: SE OCKSÅ: Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

(0:55)

Slå på ljud

Utvald läsning