Därför kan det finnas fördelar med att träna naken

kvinna tränar naken
Affirmation – det här är det och så använder du dig av det
1:18

Efter reklamen: Affirmation – det här är det och så använder du dig av det

(1:18)

Slå på ljud

Lägger du en massa pengar på träningskläder? Eller tid på att välja vad du ska ha på dig nästa pass? Kanske är det dags att strunta i det snart. För sneglar man över på trender i USA så blir nakenträning allt större.

Det började med nakenyoga som blev en trend

Det började med nakenyoga för några år sedan. Där tanken var att man skulle bli mer ”ett med naturen” och lära sig att tycka om sin kropp mer, precis som den var. Samtidigt som man gjorde olika yogapositioner.

Det här har sedan utvecklats och idag kan man runt om i USA hitta både nakna gymklasser och spinningklasser. Men innan vi har den här typen av klasser att välja på i Sverige, och innan du kanske känner dig redo för att gå på en, så kan du börja med din nakenträning hemma.

8 heta träningstrender: Så kommer vi att träna hela 2022

Fördelar med att träna naken

Men allra först kanske du vill veta varför du skulle göra det? Enligt hälsosajten Prevention finns det flera fördelar. De menar att man till exempel:

  • Frigör sig både mentalt och fysiskt, eftersom man inte gömmer dig bakom kläder.
  • Blir friare i sina rörelser, till exempel kan du kanske andas bättre utan att något trycker runt bröstet eller midjan.
  • Inte riskerar att bli distraherad av kläderna, kan se dina rörelser bättre och lätt korrigera din teknik om det behövs.
  • Lär sig att tycka om sin kropp mer, då du vänjer dig vid att se den precis som den är. Du får se hur stark och häftig kropp du egentligen har – allt den kan göra.
  • Du kan få bättre självkänsla. Till exempel har en studie från 2021 visat att personer som var mer nakna i sällskap av andra var mer nöjda med sina kroppar.

Stina Wollter: "Hela livet har jag skylt något, oavsett vad jag vägt"

Så kommer du igång med nakenträning

En bra början om man vill prova nakenträning kan vara att stretcha lite på en handduk i badrummet innan du duschar till exempel, tipsar Prevention. Man behöver ju inte heller slänga av sig alla kläder på en gång.

Nästa steg kan vara att göra några övningar på en yogamatta hemma. Vill man jobba med att tycka om sin kropp mer så kan man också jobba med affirmationer medan man tränar.

Källor: Prevention, Pubmed Foto: TT

Utvald läsning