Då kan din nästäppa bero på sjukdom – som inte är snuva eller allergi

kvinna som håller sig för näsan
5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen
0:49

Efter reklamen: 5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen

(0:49)

Slå på ljud

Det som händer vid nästäppa är att näsans slemhinna blir inflammerad och sväller upp. Det i sin tur kan orsakas av infektioner av bakterier eller virus eller allergi mot till exempel pollen, damm eller kvalster.

Om man helt plötsligt blir täppt, märker att det blir tyngre att andas genom näsan och det inte går över ska man uppsöka läkare. Ibland kan nästäppan nämligen bero på andra orsaker, till exempel tumörer. De här symtomen är bra att hålla koll på.

5 orsaker till nästäppa – som inte är allergi eller snuva

1. Polypos

Näspolypos är en dold folksjukdom. Det är en kronisk inflammatorisk sjukdom där det bildas utväxter, så kallade polyper, i näsan. Man tror att polypos kan orsakas av en obalans i immunförsvaret. Ungefär 300 000 svenskar lider av polypos, många utan att veta om det. Vanliga symtom är

  • Nästäppa som inte går över
  • Rinnande näsa
  • Man börjar snarka mer
  • Man kan tappa luktsinnet
  • Vissa kan få ett tryck över ansiktet eller huvudvärk

2. Tumörer i näsa

Nästäppa kan ibland orsakas av att man har en tumör i näsa eller bihålor. Skivepitelcancer, en form av hudcancer, kan uppstå inne i näsan. Vanliga symtom på tumör i näsan är

  • Nytillkommen ensidig nästäppa som inte växlar sida
  • Återkommande ensidig blödning från näsan

3. Hormonell nästäppa

Ibland kan täppthet bero på ökad produktion av hormoner, till exempel vid graviditet och sköldkörtelsjukdomen hypotyreos. Ofta försvinner täppan av sig själv när hormonerna återställs, naturligt eller med medicin.

Ny metod: Så slipper du din kroniska nästäppa

4. Covid-19

Nästäppa är kanske inte det allra vanligaste tecknet på att man smittats med coronaviruset, men det utesluter inte att täpptheten faktiskt orsakas av covid-19. För säkerhets skull ska man hålla sig hemma om man inte vet vad närtäppan beror på.

5. Rhinitis medicamentosa

...är det medicinska namnet på nässprayberoende. Använder man det för ofta och länge kan det i sig leda till täppthet. När man slutar med den kommer man att uppleva nästäppa i 1–2 veckor innan näsan vänjer sig av med nässprayen. Det enda sättet att bli av med den här typen av täppa är alltså att avstå helt från avsvällande nässpray. Däremot an man skölja näsan med koksalt, för att lindra besvär.

Källor: Läkartidningen, Expressen

Foto: TT

Utvald läsning