Ny metod: Så slipper du din kroniska nästäppa

Kronisk nästäppa går att bota med ny metod.

Kronisk nästäppa är ett gissel som drabbar ungefär 10 procent av befolkningen, och där de flesta är kvinnor. Många tar genvägen via nässpray för att slippa den. Tar man det för länge och ofta kan effekten bli den motsatta: Istället för att slemhinnorna i näsan sväller av blir de ännu mer svullna och överstimulerade, vilket gör att man använder ännu mer nässpray för att slippa besvär.

– Näsdropparna kan sätta det autonoma nervsystemet ur spel och skapa en obalans som leder till rinit, kronisk nästäppa, förklarar läkaren och öron-, näsa-, halsspecialisten Bengt Pergel vid KOS-kliniken i Kista i Stockholm.

Vibrationer mot nästäppa

Autonoma nervsystemet styr över olika kroppsfunktioner, till exempel hjärta, blodtryck, andning – och rinnig näsa. Systemet kan inte styras med viljan. Men det kan, åtminstone delvis, styras med vibrationer och det är där KOS (Kinetisk Oscillations Stimulering) kommer in i bilden.

– Man för in en smal sond med en liten ballong upp i näsan. Den får vibrera i tio minuter i varje näsborre. Vibrationerna återställer balansen i det autonoma nervsystemet så att nästäppan upphör. Vi normaliserar signalen från hjärnan till näsan, helt enkelt.

För de flesta räcker två behandlingar med en månads mellanrum. Den kan dock behöva upprepas efter cirka ett år.

Bengt Pergel berättar att tusentals personer hittills har behandlats med KOS. Det har också gjorts vetenskapliga studier som visar att metoden är säker.

– Det finns desperata patienter som missbrukat nässpray i 20 år som vi inte har kunnat hjälpa tidigare. Runt 60 procent av dem vi behandlar blir bra. De får en väsentligt mycket bättre sömn, en del slutar snarka och de flesta får en bättre livskvalitet, helt utan biverkningar. Behandlingen hjälper dock bara mot nästäppa som inte orsakas av allergi eller polyper. Idag ges den av privatläkare och det finns mottagningar på flera håll i landet. Än så länge får man betala behandlingen själv. En behandling kostar cirka 1700 kr.

De kliniker som har KOS-behandling finns här.

Det här är kronisk nästäppa

En kronisk nästäppa som inte beror på allergi kallas för icke allergisk rinit. Ungefär 10 procent är drabbade och de flesta är kvinnor. Nästäppan är särskilt vanlig under graviditet. Vanliga symtom är nysningar, rinnig näsa och täppthet.

Det som kan utlösa en kronisk nästäppa är bland annat förkylningar, alltför stor användning av nässpray, damm och irriterande ämnen i luften och stora temperaturväxlingar. Vissa mediciner, till exempel blodtrycksmedicin, kan också bidra till besvären.

Källa: Medibas.se   Foto: IBL

 

Läs också: 

Nässpray – så undviker du beroende 

Nässpray – så kan överanvändning skada dig

Täppt i näsan – så blir du av med problemet

 

Utvald läsning