Nya beskedet: Coronabevis införs och fler ska testas

coronabevis införs på evenemang
7 frågor och svar om coronavaccinet
1:30

Efter reklamen: 7 frågor och svar om coronavaccinet

(1:30)

Slå på ljud

På onsdagen kallade regeringen tillsammans med Folkhälsomyndigheten till pressträff om coronapandemin. Här tog man upp införande av vaccinationsbevis på offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.

Socialminister Lena Hallengren började med att förklarade att smittspridningen av coronaviruset återigen ökar i olika länder runt om i Europa.

– Vi behöver ha en beredskap för att det kan hända även här, sa Lena Hallgren.

Vaccinationsbevis införs på evenemang

En av smittskyddsåtgärderna blir att införa vaccinationsbevis på evenemang där man är mer än 100 personer. Det här kommer att gälla till exempel vid teaterbesök, idrottsevenemang och konserter inomhus.

Från 1 december föreslår Folkhälsomyndigheten att arrangörer av den här typen av evenemang kommer att behöva kräva vaccinationsbevis från besökare.

Anders Hansen: Våra gener påverkar hur vi ser på corona

Gör man inte det så kommer man istället att behöva följa andra restriktioner med till exempel färre deltagare och större avstånd för att säkerställa att smittspridningen hålls nere.

Exakt vad som kommer att gälla från 1 december återkommer Folkhälsomyndigheten med.

– Det här är tuffa besked att ge, vi vill ju alla att pandemin ska vara över, sa Lena Hallberg.

"Det handlar om trygghet för deltagarna"

Med på pressträffen var också kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Hon förklarade att vaccinationsbevis införs som en trygghet för arrangörer, då det ersätter andra restriktioner man annars skulle behöva följa.

– Men det handlar ju också om en trygghet för deltagarna, sa Amanda Lind.

Hon uppmanade också alla som inte har e-legitimation att beställa det nu, för att sedan enklare kunna skaffa vaccinationspass.

FHM: Står inför större smittspridning framöver

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell betonade att vi nu behöver införa åtgärder för att skydda hälso- och sjukvården från hårdare belastning. Folkhälsomyndigheten bedömer att vi står inför en större smittspridning även här i Sverige framöver.

Utöver vaccinationsbevis rekommenderar FHM nu även att alla som är 6 år och äldre och som får symtom på covid-19 testar sig. Det här gäller från 22 november och det gäller både personer som är vaccinerade och som inte är vaccinerade.

Tonåringar ska själva kunna vaccinera sig – utan föräldrarnas samtycke

Kan behöva testa sig även utan symtom

De enda som är undantagna från rekommendationen att testa sig är personer som har haft konstaterad covid-19 under senaste halvåret. Däremot bör man testa sig om personer i ens hushåll insjuknar i covid-19, även om man inte själv har symtom.

Känner man sig sjuk så ska man, precis som tidigare, alltid stanna hemma.

Karin Tegmark Wisell påminde också om att den som är vaccinerad kan smittas, och föra smittan vidare, även om risken är betydligt lägre jämfört med en person som inte är vaccinerad.

För att räknas som vaccinerad ska man ha tagit två doser och det ska ha gått två veckor efter senaste vaccinationsdosen.

Foto: TT

Utvald läsning