HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Anders Hansen: Våra gener påverkar hur vi ser på corona

17 jun, 2021 
anders hansen om gener och corona
Brukar du reagera starkt på sådant som kan vara farligt för oss? Dålig mat till exempel? Det kan hänga ihop med dina gener – och hur du ser på corona, menar läkaren Anders Hansen.
Annons
Det här är Anders HansenBrand logo
Det här är Anders Hansen

Hur Sverige har hanterat allt kring covid-19 har varit en åsiktsdelare, minst sagt. Tankar kring hur man ska ta hand om coronapandemin har rört sig kring allt ifrån att stänga ner skolor och samhälle till att vi bör fortsätta leva på ungefär som vanligt.

Se ocksåsvartsvampinfektionen som drabbar coronapatienter.

Olika förutsättningar ger olika åsikter

Har man varit i riskgrupp har man kanske varit lite försiktigare. Har man haft ett jobb där man utsetts för mycket smitta kanske man har ifrågasatt om man verkligen bör vara där.

Har man riskerat att förlora sitt jobb vid en nedstängning så kanske man istället har kämpat för att det ska hållas öppet. Alla har förstås haft olika åsikter efter hur pandemin kan drabba just dem.

Annons

Våra gener påverkar hur vi tänker kring corona

Men det finns ytterligare en viktig faktor som spelar in när det gäller hur vi tänker kring corona, menar läkaren Anders Hansen. Nämligen våra gener. I en krönika hos Dagens Industri skriver han att det handlar om samma gener som kan påverka var vi står politiskt.

Han ger ett exempel på hur det fungerar – Hansen menar att allt kretsar kring en del i hjärnan som kallas insula.

Insula, ska enligt Hansen, aktiveras till exempel om vi luktar på sur mjölk, eller någon annan dålig mat. Samma del ska aktiveras som vi tycker att ett beteende är dåligt.

anders hansen
Anders Hansen är läkare, psykiatriker och författare.

Beroende på vad man har för gener så ska man reagera olika starkt kring det här. Och om man reagerar starkt på dålig mat så röstar man i större utsträckning konservativt, skriver Hansen:

Annons

”Psykologisk forskning visar att närmare hälften av var vi står politiskt kan förklaras av våra gener. Och gener som bidrar till ökad avsky inför dålig mat, och smittor, är kopplade till att ligga åt det konservativa hållet”.

Att vi tycker olika kan gynna en grupp

Att vi är skapta olika för att tycka olika menar Ander Hansen att det finns en mening med. Att vi fick olika gener för att vi i en flock ska se på saker på olika sätt – för att gruppen, eller förr kanske flocken, ska öka sin chans att överleva.

”Människans främsta överlevnadsfördel är, och har alltid varit, samarbete som låter oss dra nytta av våra olikheter i både förmågor och synsätt på världen. Att vara medveten om den genetiska dimensionen i varför vi ser olika på samhället och covid tycker jag personligen skapar en mer förlåtande inställning.” Skriver Anders Hansen.

Åsiktsregnet kring hanteringen av coronapandemin kommer med all sannolikhet att fortsätta även ett bra tag framöver. Kanske blir det mer spännande att följa om man tänker på att åsikterna delvis är kopplade till gener och att det är bra att tycka olika?

Källa: Dagens Industri Foto: TT

Annons