FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

7 smarta tips som förebygger förkylningar

21 dec, 2016 
7 smarta tips som förebygger förkylningar
Du kan inte slippa förkylningar. Men du kan lindra, förkorta och kanske förebygga symtomen. MåBra har senaste rönen om vad som snabbar på tillfrisknandet!
Annons

1. Vila förkortar sjuktiden

Det är ingen slump att vi känner oss extra trötta när immunförsvaret bekämpar en förkylning. Det är meningen att vi ska vila så mycket vi kan då. Detta för att immunförsvaret ska få all den energi som annars används av dina muskler till exempel. Trötthet är alltså immunförsvarets sätt att säga till dig att det behöver fri tillgång till alla de krafter du vanligtvis använder till andra saker. Så om du är trött – vila mycket och länge! Då hjälper du ditt immunförsvar att bli av med förkylningen snabbare.

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

2. Echinacea lindrar symtomen

Röd solhatt, echinacea, är ett av de mest studerade naturmedlen vid förkylning. Det har visat sig ha både antiinflammatorisk och antibakteriell effekt. I studier har man sett att det hjälper bäst om immunförsvaret redan är ansträngt – som när vi är förkylda.

– Echinacea boostar inte immunförsvaret, men det reglerar det. Förkylningen kortas med några dagar och man får färre förkylningssymtom, säger Andy Sutter, som är forskningschef vid Bioforces medicinska forskningsavdelning i Schweiz.

Annons

Läs mer: Naturmedicinerna som fungerar

3. Probiotika har bevisad effekt

Nyttiga bakterier, så kallad probiotika, är en av de få saker som faktiskt kan sätta fart på vårt immunförsvar. När bakterierna hamnar i vår tarm sätter immunförsvaret in det tunga artilleriet eftersom det tror att bakterierna är fiender.

– Forskare är mer och mer överens om att vissa bakterier kan trigga vårt försvar. Man har sett att de både skyddar mot förkylning och förkortar förkylningstiden, säger Göran Molin, professor och forskare vid institutionen för industriell näringslära vid Lunds universitet.

Läs mer: Slankare midja med nyttiga bakterier

4. Polyfenoler boostar friskbakterierna

Grönt te, frukt och grönsaker innehåller polyfenoler, en grupp antioxidanter som samspelar med probiotika. Det är alltså klokt att kombinera de två livsmedlen eftersom de förstärker nyttan av varandra.

Läs mer: Myter och fakta – det visste du inte om antioxidanter!

5. Motion på rätt nivå hjälper

Annons

Efter ett kort och intensivt träningspass är vi mer mottagliga för infektioner. Det beror på att kroppen är upptagen med att reparera de skador vi får i musklerna när vi tränar och då kan en och annan bakterie slinka igenom. Men på lite längre sikt verkar regelbunden motion tvärtom vara bra för immunförsvaret. Bland annat har man sett att den som tränar regelbundet har piggare immunceller. Precis som vi, blir även immuncellerna snabbare av träning och det gör att de snabbare hittar sin fiende förkylningsviruset.

Läs mer: 10 bra anledningar att börja styrketräna

 

6. Koksalt sköljer bort virus

Något så enkelt och billigt som att skölja näsan med koksaltlösning är bevisligen bra vid förkylning. I vetenskapliga studier har man sett att det sköljer bort virus och andra irriterande saker ur näsans slemhinna – och det får symtomen att minska. Att köpa en nässköljare på apoteket och koka sin egen saltlösning är alltså ett hett tips. Koka upp 5 dl vatten. Blanda i en tesked koksalt. Låt svalna. Var så god och skölj!

Annons

Läs mer: Bli av med nästäppan en gång för alla

7. Positivt tänkande underlättar

Ju mer man oroar sig och känner efter, desto värre upplevs symtomen. Börjar man tänka på att immunförsvaret nog inte är så starkt som det borde, känner man sig sjukare helt enkelt. Och handen på hjärtat – en förkylning är sällan farlig. Dessutom går den över. Se det positivt: För varje förkylning du har, desto fler förkylningsvirus har du blivit immun emot! Det minskar risken för förkylningar i framtiden.

Läs mer:

Tänk dig pigg, stark och lycklig!

Huskurerna som hjälper mot förkylningar

Slipp höstsnuvan med hjälp av syrad mat

Bli friskare och piggare med probiotika

Täppt? MåBra guidar till bästa hjälpmedlen

Så saltar du bort förkylningen

Annons