Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

10 bra anledningar att börja styrketräna

11 nov, 2014 
träning
Du får inte bara starkare muskler av att lyfta vikter. Träningen för även med sig massor av andra positiva effekter – både fysiskt och mentalt.
Annons

1. Du tappar 40 procent mer fett

Forskare vid Pennsylvania State University delade in personer som bantade i tre grupper: de som inte tränade alls, de som konditionstränade och de som både konditionstränade och lyfte vikter. Försökspersonerna i alla kategorierna tappade i genomsnitt runt 10 kilo. Men av den minskade vikten bestod tre kilo mer av fett hos de som styrketränade än hos personerna i de andra grupperna. Även om viktminskningen var densamma så tappade de som styrketränade nästan bara fett, medan de andra grupperna förlorade både muskler och fett.

Annan forskning tyder på att de som bantar utan att styrketräna i genomsnitt tappar 75 procent fett och 25 procent muskler av den totala viktminskningen. Mindre muskelmassa ger visserligen lägre siffror på vågen, men det syns inte i spegeln. Dessutom ökar risken för att du lägger på dig överflödskilona igen. Men om du styrketränar så skyddar du musklerna och bränner även mer fett!

Annons

Läs mer: Fettbrännardieten – tappa 5 kilo på 2 veckor!

2. Dina kläder sitter snyggare

Forskning visar att vi vanligtvis tappar 10 procent av våra kroppars totala muskelmassa i åldrarna 30-50 år. Dessutom är risken stor att musklerna då istället ersätts av fett, vilket i sin tur gör att midjemåttet ökar. Det beror på att fett tar upp 18 procent mer plats än muskler som väger lika mycket.

Läs mer: Läsarfråga: ”Hur går jag ner i vikt utan att tappa muskler?”

3. Du håller ditt hjärta friskt

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken bland oss svenskar idag. Hela 1,4 miljoner drabbas, enligt Hjärt-Lungfonden. Men det går att minska risken för att insjukna! Forskning från University of Michigan visar nämligen att de som styrketränar tre gånger i veckan i två månader minskar sitt disastoliska blodtryck (det undre trycket) med i genomsnitt 8 enheter. Det räcker för att minska risken för att drabbas av stroke med 40 procent och hjärtattack med 15 procent.

Annons

Läs mer: 10 sätt att sänka blodtrycket på naturlig väg

4. Du blir mer produktiv

Forskning visade att anställda var 15 procent mer produktiva de dagar då de tränade jämfört med under sina vilodagar. Det innebär att du på de fysiskt aktiva dagarna på 8 timmar kan hinna med arbete som annars skulle ha tagit 9 timmar och 12 minuter att slutföra.

Läs mer: MåBra testar gå-maskin på jobbet!

5. Din hjärna fungerar bättre

Det är inte bara musklerna som stärks av styrketräning, utan även hjärnan! Brasiliansk forskning visade att ett halvårs styrketräning höjde försökspersonernas kognitiva funktioner. De svettiga passen på gymmet ökade koncentrationsförmågan och förbättrade både långtids- och korttidsminnet.

Läs mer: Drick champagne och få bättre minne!

6. Du blir gladare

En studie visade tydligt att de som styrketränade tre gånger i veckan under ett halvår blev arga mer sällan än tidigare. Dessutom förbättrades deras humör även rent allmänt.

Annons

Läs mer: Ditt födelsedatum avslöjar ditt humör

7. Dina kostvanor förbättras

Om du tränar blir det lättare att hålla dig till en hälsosam kost, konstaterade forskare vid University of Pittsburgh. De studerade 169 överviktiga amerikaner och det visade sig att de som inte tränade minst tre gånger i veckan åt mer än de 1500 kalorierna som de skulle hålla sig till. Dessutom hände det oftare att de som istället slarvade med kosten även vid fler tillfällen hoppade över träningspassen. Enligt forskarna är det alltså viktigt att både tänka på kosten och träningen för att lyckas hålla sig till sunda vanor.

Läs mer: 10 sätt att slippa suget efter sötsaker och skräpmat

8. Du hanterar stress bättre

En studie visade att vältränade personer har lägre nivåer av stresshormoner i kroppen än andra. Andra forskare mätte blodtrycket hos personer som utsattes för en stressig situation. Det förhöjda värdet återgick snabbare till det normala för de som hade ordentligt med muskelmassa än för de som inte tränade.

Annons

Läs mer: Därför går du upp i vikt av stress

9. Du får starkare ben

När du åldras minskar även din benmassa. Det ökar bland annat risken för benbrott. Den goda nyheten är att en studie visade att 16 veckors styrketräning ökade benmassan. Dessutom höjdes nivåerna av proteinet osteokalcin – som behövs för bentillväxten – i blodet med 19 procent.

Läs mer: Vågar du dricka mjölk efter hälsolarmet?

10. Du kommer snabbare i form

En studie visade att cirkelträning med vikter gjorde att hjärtat slog 15 slag mer per minut än om man istället sprang på 60-70 procent av sin maxpuls. Cirkelträning stärker alltså både musklerna och förbättrar konditionen – du sparar alltså in tid utan att tumma på resultaten!

Läs mer: Motionstabell: Så mycket förbränner din träningsform!

AV: Elin Lenander

BILD: Thinkstock

LÄS MER:

Stor guide: Så ökar du fettförbränningen!

ovningar

Varsågod, här har vi samlat alla enkla tips som skruvar upp din förbränningstakt. Klicka för att ta del av 20 effektiva knep!

Läs mer: Så ökar du fettförbränningen

Alla pratar om chiafrön – här är bästa recepten!

Annons