Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Myter & fakta: Det visste du inte om antioxidanter!

13 jun, 2014 
Vi har lärt oss att antioxidanter är toppen eftersom de tar hand om farliga fria radikaler som gör oss sjuka. Men är det så enkelt? Så här säger de senaste rönen:
Annons

Ju mer antioxidanter vi får i oss, desto bättre?

Nej. Alltför stora mängder antioxidanter är inte bra för hälsan. Bland annat har man sett att antioxidanter kan slå ut kroppens försvar vid till exempel lungcancer. De är inte cancerframkallande i sig själva, men vissa av dem kan sätta fart på en tumör som ligger och gror i kroppen, visar en studie gjord vid Göteborgs universitet. Antioxidanter, till exempel vitamin C, kan också i hög dos förvandlas till en prooxidant, alltså en onyttig motsats till antioxidanten. Prooxidanten gör att celler ”härsknar” fortare. Forskare tror att samma sak kan gälla polyfenolerna i grönt te.  Det bästa är därför att nöja sig med de antioxidanter man får i sig via kosten, i stället för att överdosera eller ta dem som kosttillskott.

Alla fria radikaler är av ondo

Inte alls! Många av dem är nödvändiga för vårt immunförsvar. Kroppen använder faktiskt fria radikaler för att försvara sig mot bakterier och virus. Fria radikaler behövs också för att hjärtat ska kunna pumpa ut blod i stressituationer. Men för mycket fria radikaler är inte heller bra. De kan i värsta fall skada vårt DNA och få en cell att förvandlas till en cancercell.

Annons

Frukt och grönt innehåller mest antioxidanter

Både ja och nej. Det finns en hel del i vissa frukter, bär och grönsaker, men också i fisk, kött, ägg och nötter. Flera antioxidanter bildas också automatiskt i kroppen. Några exempel på sådana kroppsegna antioxidanter är Q 10, urinsyra och glutation.

 

Färgstarka fakta: Därför ska du frossa i lila mat

Visst, den är röd - men rödbetor är också rika på nyttiga antocyaniner!

Lila mat är inte bara dekorativt på tallriken, färgen talar dessutom om att det finns mängder av nyttigheter att sätta tänderna i. MåBra tar en närmare titt på kulörens hälsohemligheter…

Läs mer: Färgstarka fakta: Därför ska du frossa i lila mat

 

MåBra:s lilla antioxidant-skola

Ät så färgglatt som möjligt, då säkrar du intaget av antioxidanter!

Att de är av godo vet de flesta – men hur fungerar de egentligen? MåBra gör en djupdykning i begreppet antioxidanter.

Läs mer: MåBra:s lilla antioxidant-skola

 

Knäck färgkoden – och må bättre!

Frukt och grönt i regnbågens alla färger ger många hälsofördelar!

En färgstark portion på tallriken betyder oftast en riktig laddning med vitaminer och viktiga antioxidanter. Färgen avslöjar också vilken typ av antioxidant du kan förvänta dig av maten. Här kan du läsa mer om den kulörta kok-konsten!

Läs mer: Knäck färgkoden – och må bättre!

Källor: Karolinska institutet, Forskning & Framsteg, Men’ s Health

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

Annons