HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Björn Natthiko valde att avsluta sitt liv – läkarens ord om planen

18 jan, 2022 
Björn Natthiko Lindeblads bild från hans sista inlägg i livet på Instagram
Före detta buddhistmunken och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad har på eget initiativ gått ur tiden. Den 17 januari somnade han in i en lugn samvaro omgiven av nära och kära. MåBra har pratat med läkaren som indirekt gjorde det möjligt.
Annons
TV: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammalBrand logo
TV: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal

Det var mitt på dagen, måndagen den 17 januari som den av många älskade Björn Natthiko Lindeblad, lugnt och stilla somnade in, 60 år gammal. I hans livs sista inlägg på Instagram framgår det att detta var något han själv önskade, efter att länge ha levt under svåra förhållanden i samband med sjukdomen ALS. I kontrollerade former, i samvaro av nära och kära, drack Björn "en smoothie innehållandes gängse preparat”, vilka avslutade hans liv.

Preparaten hade han fått rekommenderade till sig av läkaren och ordföranden över föreningen Rätten Till en Värdig Död (RTVD) Staffan Bergström, som tidigare hamnat i blåsväder för att ha, som det kallas, assisterat ett självvalt livsslut på en annan ALS-patient långt gången i sitt sjukdomsförlopp.

Annons

Mår du dåligt? Här finns hjälp att få.

Björns Natthiko om aktiv dödshjälp: ”Fick som jag ville”

Björn Natthiko har vid flera tillfällen lyft frågan om människans rätt att få avsluta ett liv i fysiskt lidande. Första gången var i hans sommarprat 2020, där han berättar om hur han under 2018 hjälpte sin 84-åriga pappa, svårt sjuk i KOL, att somna in på en dödsklinik i Schweiz.

Samma år hade han själv fått diagnosen ALS och läkarna gav honom då mellan ett och fem år till att leva. Efter flera års kamp i sjukdomen fick han nu som han ville, skriver han.

”Det skedde mitt på dagen, den 17 januari, i norra Halland, och jag var omgiven av nära och kära. Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan.

Jag fick som jag ville. Förlåt alla vänner för att jag behövde hålla datumet hemligt.

Jag behövde freda tillfället för oss som var där. Jag är, så här några dagar innan, orimligt övertygad om att min första reaktion inför döendet kommer att vara lättnad. Att den här stackars kroppen äntligen slipper kämpa. Tack för hur du kämpat kära kropp. Nu är kampen äntligen över.”

Annons

Dödshjälp olagligt i Sverige – så ser lagstiftningen ut

Eutanasi kallas det när en läkare avsiktligt avslutar en patients liv på dennes begäran. Detta är förbjudet i Sverige – och den som berövar en annan människa livet gör sig skyldig till mord eller dråp, även om det skett på den sjukes begäran.

Däremot är det inte straffbart när det handlar om medhjälp till självvalt livsslut, så som i Björn Natthiko Lindeblads och Staffans Bergströms fall, även om det råder hög risk att som läkare bli av med sin yrkeslegitimation.

80 procent av svenskarna positiva till frivillig dödshjälp

Frivillig dödshjälp är en fråga som diskuteras allt mer, och successivt går allt fler svenskar från motstånd till acceptans. År 2020 gjorde Novus en undersökning på närmare 2000 svenskar där man undersökte just detta.

Resultatet visade att närmare 8 av 10 svenskar var positivt inställda till införande av dödshjälp när allt hopp för människan att bli frisk igen är ute. Lika många var också för att man själv skulle kunna starta en parlamentarisk utredning om möjlighet till dödshjälp. Läkaren och ordförande i föreningen Rätten Till en Värdig Död (RTVD) Staffan Bergström ser också en förändring i attityden hos läkare.

Annons

– Det finns också studier som mäter hur man ser på frågan inom läkarkåren, där man allmänt, framför allt bland yngre läkare, går mot att fler är positivt inställda till att kunna erbjuda frivillig dödshjälp, förklarar han.

Därför är det olagligt med eutanasi

Resultaten motiveras med att många i dagens samhälle premierar självständighet och värdigheten i att få välja sitt slut själv. Att ha möjligheten att avstå ett ovärdigt lidande vid en långt gången obotlig sjukdom. Samtidigt är grunderna till att lagen finns från första början snarlika.

När lagen upprättades 1997 var det för att säkerställa att den palliativa vården skulle vara så pass god att en sjuk människa inte skulle lida sista tiden i livet. Om man införde eutanasi menade man på att det fanns risk att patienter inte fick detta, utan att fall skulle inträffa där patienter får dödshjälp utan att uttryckligen ha begärt det. Något dock Staffan menar inte bör kunna hända i Sverige idag.

Annons

– Man kan se hur de gör i Schweiz, Belgien, Holland och andra länder som tillåter frivillig dödshjälp. Det hade aldrig kunnat gå till så. Allt är mycket uppstyrt och kan enbart ske i samstämmighet med patienten. Personen ska också bedömas vara så pass klar i huvudet att denne kan fatta detta beslut. Han fortsätter:

– Inga länder godkänner exempelvis att en dement person får dödshjälp. (Förutom i Holland, men då enbart om personen det gäller uttryckligen skrivit ett brev om denna önskan innan sitt insjuknande.)

Argument MOT aktiv dödshjälp

Men det finns två sidor av varje mynt. Under 2020 publicerade SvD exempelvis ett debattinlägg av fyra högt uppsatta i olika människoorganisationer, där de gick mot attack mot Staffan Bergströms agerande.

"En människas beslut att avsluta sitt liv både påverkar och påverkas av omgivningen. Att tillåta dödshjälp eller läkarassisterat självmord kommer enligt vår mening ofrånkomligen att leda till att sårbara människor utnyttjas av utomstående intressen, som försäkringsbolag, sjukhus, arvingar och aktivister som Bergström. Det öppnar helt enkelt för ett moraliskt vilda västern. Så vill vi väl ändå inte ha det?", skrev bland annat debattörerna då.

Annons

Även Björns död har lett till att debatten väcks på nytt. Aftonbladet har intervjuat Torsten Mossberg som är ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd. Han ser många problem med att legalisera dödshjälp.

Torsten Mossberg
Torsten Mossberg.

– Som läkare har vi etiska regler att följa. Vi ska till exempel inte medverka till åtgärder som syftar till att påskynda döden. Som patient måste man vara säker på att läkaren inte har en “dold agenda”. Det vore ju förfärligt att behöva vara osäker, säger Torsten Mossberg till Aftonbladet och fortsätter i samma intervju:

– Det kan ju verka bra, men då måste man förstå vad dödshjälp handlar om. När man är gammal och sjuk förändras de kognitiva funktionerna och det är inte lika lätt att ta ett genomtänkt beslut om att leva eller dö. Om man dessutom känner sig pressad av anhöriga eller inte vill ligga samhället till last, blir det ännu värre.

Annons

Staffan Bergström – läkaren som indirekt möjliggjorde Björn Natthikos död

Björn kontaktade Staffan efter att ha följt hans omtalade insats 2020, då han hjälpte en annan patient med långt gången, avancerad ALS att somna in. En händelse Staffan frikänts för rent juridiskt – men som gjort att hans läkarlegitimation är under utredning. Området beskriver Staffan som en gråzon med otillräckliga regelverk.

– Precis som nu med Björn så berörde den här andra mannens situation mig. Han var kristallklar och mycket intelligent – men avskydde livet på sjukhus. När jag besökte honom på sjukhuset berättade han att han övervägde att hoppa från balkongen eller ta till ett vapen för att avsluta sitt liv. Han var helt desperat.

Stefan Bergström
Staffan Bergström.

Staffan pratade ihop sig med mannen, hans fru och barn, gick igenom alla journaler och läste på juridiskt. Han bestämde sig för att hjälpa honom.

Annons

Sövs med kraftigt sömnmedel

– Det jag skrev ut till mannen i Stockholm 2020 är samma som Björn fått, ett kraftigt sömnmedel. Det går inte att köpa över disk någonstans utan måste beställas av läkare.

Men eftersom Staffans läkarlegitimation för tillfället är under utredning kunde han inte själv ansöka om preparatet till Björn. Han tog därför hjälp av en kvinnlig läkare i RTVD, som valt att förbli anonym under sekretess. Staffan var inte själv närvarande när Björn avled.

"Lex Natthiko" och "BNL-gerillan"

Staffan Bergström berättar att Björn var mycket mån om att den här frågan skulle drivas vidare av makthavare, och att han ville vara ambassadör för föreningen RTVD.

– Han brukade lite skämtsamt säga att han ville ha en lag som hette "Lex Natthiko". Även om namnet var menat med glimten i ögat, så var den önskade förändringen i lagen högst seriös. Han, precis som vi i RTVD, vill att man som terminalpatient ska ha möjlighet att välja frivillig dödshjälp.

Annons

Björn nämner "Lex Natthiko" i sitt sista inlägg på Instagram. Han uppmanar också sina följare att stödja "BNL-gerillan" – Björn Natthiko Lindeblad-gerillan, genom att "sätta upp en bänk för alla på en plats du tycker om. Med eller utan tillstånd." Uttalanden som talar för att han hoppas andra fortsätter driva kampen för frivillig dödshjälp.

Här kan du få hjälp:

Funderar du eller någon i din närhet på att ta sitt liv? Det finns hjälp att få. Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

  • 112. Ring nödnumret om du eller någon i din närhet befinner sig i akut fara.
  • 1177 Vårdguiden. Hit ringer du för att få sjukvårdsrådgivning, och du kan också få uppgifter om var din närmaste psykiatriska mottagning finns. Hos 1177 Vårdguiden finns också en lista på jourtelefoner och chattar, dit du som mår psykiskt dåligt kan vända dig. Du hittar den här.
  • Om du har akuta självmordstankar eller känner hopplöshet på något annat sätt, tveka inte att åka in till psykakuten för att får hjälp och stöd.
  • Organisationen Mind har en självmordslinje, som du når antingen här via deras hemsida, eller på telefonnummer 90101. Självmordslinjen håller öppet dygnet runt, varje dag. Du har alltid möjlighet att vara anonym.
  • Jourhavande medmänniska når du antingen via webben, eller på telefonnummer 08 – 702 16 80.
  • Hos Suicide Zero finns information om självmord och du som är anhörig kan få konkreta tips på vad du kan göra för att hjälpa någon som mår dåligt.
  • SPES – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd, finns för dem som förlorat en närstående genom självmord. SPES har en jourtelefon och arrangerar samtalsgrupper.

Källa: Instagram@natthiko, Riksdagen, Dagens Medicin, Novus. SvD, Aftonbladet.
Foto: TT/Instagram.

Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALSBrand logo
Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS
Annons