Björn Natthiko Lindeblad om dödshjälp: ”Är en kärlekshandling”

björn natthiko lindeblad med katten saga i famnen
TV: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal
1:9

Efter reklamen: TV: Björn Natthiko Lindeblad död 60 år gammal

(1:9)

Slå på ljud

Före detta buddhistmunken och föreläsaren Björn Natthiko Lindeblad, 60, berör och inspirerar många. Modet att offra en stabil karriär inom näringslivet för att finna meningen med livet, gjorde att många ville följa hans liv. Sedan Björn 2018 insjuknade i ALS, har man också kunnat följa gripande skildringar från sjukdomsförloppet och känslorna som uppstått på vägen.

Nyligen tog Björn farväl till sina nära och kära i en känslosam avskedsfest i samband med att han fyllde 60.

Björn Natthiko Lindeblad firade 60 år och tog farväl med känslosam fest: ”det börjar gå mot slutet”

Nu sätter han dödshjälp i perspektiv, i ett tänkvärt inlägg på Instagram, genom att jämföra med kärleken man har till ett husdjur.

TILLÄGG: Den 17 januari 2022 valde Björn Natthiko Lindeblad att avsluta sitt liv.

"Dödshjälp bör finnas som alternativ i Sverige"

Under tisdagsmorgonen den 14 december skrev Björn Natthiko Lindeblad ett inlägg med en bild på sig själv och sin katt Saga i famnen:

"Ibland är den enklaste kärleken i ett människoliv till ett djur. När ett djur inte längre kan gå eller stå, äta, dricka, hålla sig ren eller göra sina toalettbestyr självt, då vill många av oss ge det djuret en smärtfri och värdig död."

ALS-sjuke Björn Natthiko Lindeblad: "Jag hjälpte pappa att dö"

Han jämför sedan djurets situation med en människa, som han menar på ännu mer borde kunna rättfärdiga en önskan om dödshjälp, eftersom vi till skillnad från djur kan kommunicera otvetydigt.

"Tänk dig att du, eller din närstående, gör klart för omvärlden att du/hen innerligt önskar att få sätta punkt innan sjukdomen gör det. Innan en förmodligen utdragen period av växande smärta och obehag, innan den sista glädjekällan, den sista värdigheten och den sista självständigheten rinner dig/hen ur händerna."

Där menar Björn på att det svenska "omsorgs-maskineriet" bara överger sina patienter.

Björn Natthikos svåra sjukdomskamp – besluten för sista tiden

80 procent av svenskarna öppna för dödshjälp

Han fortsätter förklara hur han tycker att frågan på riktigt bör lyftas av politiker, då 80 procent av det svenska folket tycker att möjligheten, under vissa omständigheter, bör finnas för dem som vill.

"Men politiker av alla kulörer har fegat i 40 år nu. Råkar du ha närmare en kvarts miljon över i kalla cash på banken, ett ostrons tålamod, och är hög-kompetent på engelska, nätverkande och digital administration, så kanske, kanske du kan få hjälpen du behöver i Schweiz", förklarar han innan han avslutar:

"Låter det här som det Sverige många av oss är stolta över? Det tycker inte jag."

Björn Natthiko Lindeblad har tidigare berättat att han hjälpte sin 84-årige pappa, svårt sjuk i KOL, att somna in på en klinik i Schweiz.

Se hela Björns inlägg här:

Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS
0:42

Efter reklamen: Se också: Björn Natthiko Lindeblad om sjukdomen ALS

(0:42)

Slå på ljud

Utvald läsning