HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Forskarens råd för längre liv: Ta tupplur, fika & ha extra kilon

10 feb, 2022 
kvinna tar en tupplur och dricker sen kaffe – båda kan förlänga livet
Vill man leva längre så behöver man kanske inte anstränga sig allt för mycket … Eller vad sägs om en fika, en tupplur och att jobba på att ha några extra kilon? Det är vad forskaren Bertil Marklund rekommenderar.
Annons
7 vanor som ökar chansen att leva länge och välBrand logo
7 vanor som ökar chansen att leva länge och väl

Bertil Marklund har jobbat som läkare och professor i folkhälsa. Idag är han 76 år, fortfarande verksam forskare och aktuell med poddserien Så lever du längre.

I podden får man enkla tips som han menar ska kunna förlänga våra liv med flera år. Något som Bertil tidigare även skrivit en bok om ”10 tips – må bättre och lev 10 år längre”. I podden berättar han att han brinner just för att hjälpa folk att leva längre, utan större ansträngningar.

Bertil Marklund "Du väljer hur snabbt du åldras"

– Du väljer hur snabbt och långsamt du åldras, alla kan förbättra sin prognos. Och det är inte bara år, det är friska år. Man ska leva länge och dö frisk, inleder Bertil första avsnittet med.

Tankarna på hur man kan påverka livslängden kom när Bertil läste till läkare. Han undrade om det berodde på gener eller livsstil. Han förlorade själv sina föräldrar tidigt, och var orolig för sin egen del.

Annons

– Jag började leta efter friskfaktorer. Kan man stärka sin hälsa så att man står emot sjukdomar och för tidigt åldrande?

Livsstil har betydligt större betydelse än gener

I studier kom han också fram till att gener styr högst 25 procent av livslängden medan livsstilen berodde på 75 procent. En studie visade till och med på 10 procent gener och 90 livsstil.

– Jag kände ”Va? Är det jag som bestämmer och jag som styr?”

Bertil Marklund förklarar att det stora hotet mot hälsan är att det skapas en inflammation i kroppen, som skapas av en osund livsstil. Vi märker inte av den men det gör skada på våra friska celler. Cellerna blir skadade och trötta, och då känsligare. Men genom att leva sunt kan vi dämpa inflammationer och öka immunförsvaret.

Och det behöver alltså inte vara speciellt svårt. Det kan handla om att röra på sig lagom gärna 30–60 minuter om dagen. Vara ute mer i solen för att tanka D-vitamin. Ha en hobby. Välja att se saker från den ljusa sidan, då optimister lever längre, eller att äta färgglatt.

Annons

3 smarta tips som förlänger livet

Men så finns det några ännu härligare saker vi gärna gör och får längre liv på ”köpet”, enligt Marklund. Här är tre saker som förlänger livet.

Ta tupplurar, gärna en om dagen

En sovstund på 15–20 minuter på dagen ska kunna hjälpa mot hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom får du återhämtning och hjärnan kan kännas piggare efter. Men sov inte mer än så, då kan du känna dig seg efteråt istället. Det är också viktigt att du inte ändrar dina sömnmönster i övrigt.

Fika ofta – och på rätt sätt

Att dricka 3–4 koppar kaffe kan vara både nyttigt och ge längre liv, enligt Marklund. Både kaffe och te kan dämpa inflammationer och kan ha bra effekt på hjärnan. Men för många koppar kaffe är inte bra. Och enligt Marklund ska det vara filterkaffe för att få effekt.

Ha några extra kilon

Enligt studier kan det vara bra att ha några extra kilon, speciellt när du blir äldre. Man har sett att äldre med några extra kilon lever längre än magra. Vi behöver dem som energireserv, bland annat för att bättre kunna hantera sjukdomar.

Källa: Så lever du längre Foto: TT

Annons