FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Bakis? Här är de vanligaste misstagen – som förvärrar bakfyllan

21 maj, 2019 
AvErika Garmelius
Huvudvärk och illamående. Dagen efter är sällan lika rolig som utekvällen. Här reder vi ut de vanligaste misstagen som förvärrar bakfyllan men också de knep som kan lindra besvären.
Annons

Illamående och huvudvärk är typiska symptom på bakfylla. Forskare har inte kunnat exakt fastställa vad som händer i kroppen då bakfyllan till stor del beror på okända biokemiska samband. Det vi vet är dock att alkohol är vätskedrivande och kan göra att vi blir uttorkade.

Det tar även ett tag för kroppen att bryta ner de giftiga ämnena från alkoholen vilket är en av orsakerna till att vi mår dåligt dagen efter. Illamåendet beror till viss del på restprodukterna acetat och acetaldehyd som bildas när levern förbränner alkohol.

Här listar vi de vanligaste misstagen vi gör som förvärrar bakfyllan – men även knep som du kan ta till istället, som lindrar symptomen.

Skippa pizzan när du är bakis

Att äta en pizza eller kebab efter en kväll ute kan vara väldigt lockande men det finns faktiskt mat som är mycket effektivare mot bakfyllan.

  1. Honung innehåller mycket antioxidanter som kan neutralisera de gifterna som vi har i kroppen efter alkoholen. Honungens fruktos gör att nedbrytningsprocessen går snabbare.
  2. Att få i sig B-vitamin kan lindra bakfyllan. Försök att få i dig frukt, yoghurt eller mörkt bröd.
  3. Citrusfrukter är bra då c-vitamin ofta är något du har brist på om du har druckit samt att det även hjälper kroppen att förbränna etanolen i alkoholen fortare.
  4. Ägg har en förmåga att suga åt sig de giftiga ämnena som kommer ifrån alkoholen.
  5. Om man tycker det är svårt att få i sig någon mat kan man försöka äta soppa med buljong. Detta innehåller vätska, kalium och salt vilket är bra mot bakfyllan.

Drick inte kaffe när du är bakis

Många dricker nog gärna dricker kaffe på morgonen för att vakna till då alkohol även kan försämra sömnen. En kopp kaffe går bra, men du ska inte dricka så mycket mer än det då kaffe är vätskedrivande och risken att du redan är uttorkad från alkoholen är stor. Men det finns flera andra alternativ som är mycket bättre.

Annons
  1. Att dricka fruktjuicer är bra då frukt innehåller fruktos som hjälper kroppen att bryta ner alkohol. Du fyller dessutom på med glykogen i blodet.
  2. Att dricka massa med vatten är bra då huvudvärken ofta beror på vätskebrist.
  3. Vätskeersättning kan hjälpa då det återställer kroppens vätske- och saltbalans.

Hjälper en återställare?

En återställare hjälper inte om du är bakis utan det som händer är att du istället skjuter upp bakfyllan.

Det du även kan göra som lindrar är att vila och sova så mycket som du kan då sömnen blir påverkad av alkoholen. Om huvudvärken skulle vara väldigt jobbigt kan även receptfria huvudvärkstabletter lindra huvudvärken men den botar inte bakfyllan.

Foto: TT   Källa: Systembolaget , Alkoholsmart

Läs mer:

Därför bör du se upp med när du dricker alkohol i solen 

Allergisk mot alkohol? Här är 10 anledningar till att du reagerar 

5 effekter alkohol kan ha på ditt ansikte 

Annons