HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Månadens profil Asal Leijonhufvud: "Var snäll mot din hud!"

01 apr, 2024 
Emelie Isacsson
Delad bild på tub med ansiktskräm samt dermatologen Asal Leijonhufvud
Dermatologen och Asal Leijonhufvud delar med sig av sina bästa tips för en hälsosam hud – och slår ett extra slag för att alltid använda solskydd. Asal är månadens utvalda profil i april!
Annons

Retinol, hyaluronsyra, ceramider, C-vitamin, havre och snigelsekret… Vad är receptet på en hälsosam hud? Det behöver varken vara långt eller krångligt, menar hudläkaren och dermatologen Asal Leijonhufvud som jobbar på Diagnostiskt centrum hud i Stockholm och driver Instagramkontot @skinandmedicine.

– Alla hudar är och ser olika ut och det viktigaste är att vara snäll mot den hud du har, för huden glömmer inte. Man kommer väldigt långt med en återfuktande kräm, en rengöring och ett solskydd, säger hon.

I april välkomnar vi solen med öppna armar – och solkrämsflaskor, eller hur?

Vad ger en hälsosam hud?

– Solskydd, en bra återfuktande kräm och varierad kosthållning. Att inte torka ut huden. Jag ser ofta exempel på att man har kört på för hårt med syror och starkt exfolierande produkter, säger Asal Leijonhufvud.

Så en sexstegsrutin är inget måste?

– För många är hudvård ett slags egentid och en härlig stund. Men nej, huden behöver helt ärligt inga sexstegsrutiner.

Annons

Hur vet man vad ens hud klarar?

– Om du vill använda en aktiv produkt, till exempel för ojämnheter i huden, ska du fasa in den försiktigt och se om huden tolererar den. Det är viktigt att lära känna sin hud och inte titta så mycket på trender och vad andra gör. Jag själv brukar inte ha mer än en aktiv produkt i varje rutin. Om jag använder retinol på kvällen så kör jag enbart det och fuktkräm, jag lägger inte till exempelvis BHA- eller AHA-syra i samma kvällsrutin.

Vilken myt vill du slå hål på?

– Att aknebenägen hud är smutsig hud. Det kan leda till att man övertvättar ansiktet eller till och med skrubbar. Det är också en myt att aknebenägen hud inte behöver smörjas in. Det behövs visst i många fall, men kanske behöver man tillföra mer fukt än fett.

Här hittar du Asal Leijonhufvud

Instagram: @skinandmedicine

Vad önskar du att alla visste om huden?

– Solen sätter många och starka spår och jag ser exempel på det varje dag, till exempel hudtumörer som poppar upp från gamla solskador. Jag önskar att alla visste vikten av att använda solskydd.

Annons

Hur ser solskadad hud ut?

– Huden kan ha bruna, ljusbruna eller vita fläckar och prickar, rodnader eller spruckna kärl. Så småningom kan huden också bli mer slapp.

3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du demBrand logo
3 vanliga misstag vi gör med huden och så fixar du dem

Vilka hudåkommor ska vi vara observanta på?

– Leverfläckar som plötsligt ändrar sig eller börjar blöda, eller sår som inte vill läka på en–två månader. Det kan vara tecken på tumörer i huden. De ska kollas upp och eventuellt tas bort.

Vad ska vi tänka på i vår?

– Att vårsolen är starkare än vad många tror. Använd solskyddsfaktor som komplement till täckande kläder och smörj varannan timme. Generellt mår huden annars bättre under de varmare, fuktiga månaderna: inflammatoriska hudsjukdomar som eksem och psoriasis blir ofta bättre, även akne.

Asals MåBra-tips

Jag har börjat skriva dagbok, några rader varje dag. Vad jag är tacksam över och vad min intention för dagen är. Jag upplever att det ger mig en mer positiv syn på dagen och tar bort lite stress.

Foto: Privat

Annons