Torr hyHudvårdHårvårdNagelvårdPsoriasisRosaceaSminkShopping

Mikrobiom: Hudens naturliga bakterieflora – så boostar du det

05 mar, 2023 
hudforskaren Ina Schuppe Koistinen
Visste du att din kropp är värd för flera triljoner bakterier, virus och svampar? Precis som tarmen har huden en egen bakterieflora som kallas mikrobiom.
Här är expertens enkla tips om vad du själv kan göra för att ta hand om din huds mikrobiom – och vad du ska undvika.
Annons

De finns inte bara i tarmen, de nyttiga organismer som kallas för mikrobiomet. De finns även i din mun, ditt underliv och på din hud – och det ska vi vara glada för.

– Forskningen om mikrobiotan har exploderat de senaste 15 åren och vi upptäcker nya bakterier hela tiden. Det är först nu vi börjar förstå hur viktig det är för människors hälsa, säger Ina Schuppe Koistinen, docent på KI och direktör på Centrum för translationell mikrobiomforskning, där man bland annat studerar bakterieflorans roll för hälsan.

Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Hon berättar att hudens bakterier inte är lika väl kända som tarmens. Men forskare menar att det sannolikt stöttar hudens immunförsvar och försvarar huden mot angrepp av sjukdomsframkallande bakterier och virus.

Annons

– När balansen mellan de arterna som finns på en frisk hud rubbas kan det leda till exempelvis eksem och akne, säger Ina Schuppe Koistinen.

Om hudens mikrobiom rubbas kan det också spela en roll vid hudsjukdomar som psoriasis och rosacea. Obalanser kopplas också till hudens åldrande.

– Vi vet att mikrobiomet i tarmen utarmas när vi blir äldre. Det gör oss mer mottagliga för sjukdom. Det är logiskt att tro att samma sak gäller hudens mikrobiom.

Så tar du hand om hudens mikrobiom

Det bästa vi kan göra är att inte störa mikrobiomet i onödan.

– Undvik bakteriedödande produkter som antiseptisk tvål. Även konserveringsmedel är per definition bakteridödande och inte bra för vår hud, säger Ina Schuppe Koistinen.

Man kan tvärtom stötta sitt mikrobiom genom att helt enkelt utsätta det för bakterier, till exempel genom att påta i jorden eller kela med en hund.

– Vi vet att barn till antroposofer, som ofta växer upp på landet med djur, inte drabbas av allergier och eksem lika ofta.

Annons

En teori är att huden mår bra av att utsättas för en mångfald av bakterier, till exempel de bakterier som finns i jord och på djur. Det tränar upp hudens immunförsvar och ökar motståndskraften.

Maten kan påverka hudens bakterieflora

Man kan också stötta hudens mikrobiom indirekt genom att äta livsmedel med goda bakterier och prebiotika – som fungerar som näring för de goda bakterierna. Tarmens och hudens bakterier kan nämligen kommunicera med varandra – och om inte tarmen mår bra kan det synas i huden. Bland annat har man sett att personer med eksem har mindre av vissa bakterietyper i tarmen.

– Personligen tror jag att man ska äta en varierad kost som ger mycket fibrer. Fibrerna fungerar som prebiotika – mat för bakterierna. Människan har i alla tider ätit fermenterade livsmedel som ger ett tillskott av levande bakterier – probiotika, säger Ina Schuppe Koistinen.

Viktigt att läsa innehållsförteckningen

Hon tror inte att kosttillskott med pre- och probiotika har samma goda effekt.

Annons

– I regel innehåller de bara några få bakteriestammar. Mångfalden blir större om man får i sig bakterierna via mat.

När det gäller hudvård med pro- och prebiotika tycker hon att man ska läsa innehållsdeklarationen noga.

– Vissa produkter som påstår att de innehåller probiotika, alltså levande bakterier, innehåller i själva verket avdödade bakterier, säger Ina Schuppe Koistinen.

Kvinna som smörjer sitt ansikte.

Det är nämligen svårt att få levande bakterier att överleva i en produkt. I en produkt med vatten skulle bakterierna snabbt förbruka alla näringsämnen och dö. Därför måste de frystorkas, kapslas in och sedan väckas upp när de hamnar på huden.

Annons

– Dessutom behöver en produkt med probiotika förvaras i kyl för att bakterierna ska överleva.

Boosta biomet - 6 produkter som inte stör hudens barriär

Aurelia London: Probiotic Lip Balm

Aurelia London: Probiotic Lip Balm

Innehåller probiotika, och sheasmör som vårdar och skyddar torra läppar. Pris ca 229 kr för 15 gram.

Elemis: Superfood Glow Priming Moisturizer

Elemis: Superfood Glow Priming Moisturizer

Innehåller grönt te, fröolja och prebiotika som bidrar till mjuk hud med jämn hudton. Med ljusreflekterande ämnen. Pris ca 579 kr för 60 ml.

Annons

Biotherm: Life Plankton Elixir

Biotherm: Life Plankton Elixir

Innehåller Life Plankton, probiotiska fraktioner med förnyande egenskaper. Pris ca 639 kr för 30 ml.

ACO: Face Sensitive Balance Micellar Gel.

ACO: Face Sensitive Balance Micellar Gel.

En rengöring med prebiotika som stärker hudens mikrobiom. Pris ca 159 kr/200 ml.

Estelle & Thild: Super BioAdvanced Probiotic Clarifying Booster

Estelle & Thild: Super BioAdvanced Probiotic Clarifying Booster

Balanserar huden, dampar irritation och starker hudens barriär. Pris ca 599 kr/20 ml.

Esse: Probiotic serum

Esse: Probiotic serum

Innehåller mer än en miljard levande goda bakterier per milliliter och har en reparerande, föryngrande effekt på huden. Pris ca 1399 kr/30 ml.

Foto: Shutterstock/TT

Annons