HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

"Är min mage för fet?"

26 jul, 2012 
Marie Tegnér
Annons

Fråga:

Jag blev helt förkrossad när jag tog mitt bukmått och fick det till 90 centimeter. Enligt er ska det helst vara högst 80! Jag är 174 centimeter lång, väger 70 kilo, tränar gympa och styrka tre gånger i veckan och promenerar varje dag. Äter sällan godis, dricker aldrig läsk. Gillar att laga mat och äter alltid nyttigt. Vad gör jag för fel? Ser mig inte som fet utan ganska vältränad. Finns det vetenskapliga belägg för denna mätmetod?

Maria

Svar:

I landstingets vårdguide kan man läsa att ett ökat bukmått ger en förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Medicinska fakta talar för att livsstilen har stor betydelse för vår hälsa. Risken att drabbas av sjukdom ökar om man är överviktig, röker, äter fel och/eller är stillasittande. På detta har det gjorts otaliga studier.

Jag tycker att du ska se över hela din livsstil. Rökning är den största hälsorisken, men även övervikt och avsaknad av träning har negativ inverkan. Stress kan också öka inlagringen av bukfett.

Annons

Bukmåttet är lite knepigt att bedöma eftersom det beror på hur man mäter. Enklast är att mäta där du är som smalast eller mitt emellan nedre revbenet och höftkammen. Ett annat sätt att kolla bukmåttet är att mäta maghöjden. Lägg dig på golvet och lägg en bok plant över buken. Mät sedan höjden från golvet med en linjal. Måttet bör ej överstiga 20 centimeter och det är samma för män och kvinnor.

Använd ditt sunda förnuft och var ärlig i din bedömning av din livsstil. Du säger att du tränar och äter nyttigt. Om du gör detta konsekvent, undviker tobak och alltför mycket alkohol och dessutom minimerar stressen kan du vara ganska lugn. Oro kan vara värre än ett par centimeter extra på magen, så om du mår bra behöver du säkert inte bekymra dig.

Marie

Annons