Alzheimer eller bara dåligt minne? Här är skillnaden!

Äldre kvinna som har det svårt med minnet..

Alzheimers sjukdom är den överlägset vanligaste formen av demens. Ofta smyger den sig på under flera års tid. Den största riskfaktorn för att drabbas är hög ålder följt av genetiska faktorer. Men även livsstilen har en betydelse, bland annat ökar högt blodtryck och diabetes risken för Alzheimer. Och livsstilen kan vi påverka själva – alltså kan vi minska risken att drabbas.

Så känner du igen demens

Alzheimers sjukdom gör att vissa nervceller i hjärnan dör. Det första symtomet brukar vara att närminnet sviker, det vill säga att man glömmer bort vad som stod i tidningen samma morgon eller att man går till affären men glömmer bort vad man skulle handla.

Senare kan det tillkomma symtom som försämrat lokalsinne, att det är svårt att känna igen sina nära och kära och svårighet att orientera sig i tid och rum. I början av sjukdomen kan symtomen dock vara svåra att skilja ut från ”vanlig” glömska. Här har vi listat några skillnader:

Så skiljer du normala ålderstecken från Alzheimer:

Normalt: Att fatta ett dåligt beslut ibland.

Tecken på Alzheimer: Att få ett allmänt dåligt omdöme och ha återkommande problem med att fatta vettiga beslut.

Normalt: Missa en räkning ibland.

Tecken på Alzheimer: Inte kunna hantera sin ekonomi  eller ha hand om pengar överhuvudtaget.

Normalt: Glömma vad det är för veckodag men komma på det senare.

Tecken på Alzheimer: Att inte veta vilken årstid det är.

Normalt: Tappa ord.

Tecken på Alzheimer: Inte kunna hålla igång ett samtal.

Normalt: Glömma namn och tappa bort saker ibland.

Tecken på Alzheimer: Tappa bort föremål och inte hitta dem igen och att inte längre veta vad man ska använda välbekanta föremål till.

Normalt: Läsa en text men tvingas backa tillbaka och läsa om den igen.

Tecken på Alzheimer: Överhuvudtaget inte kunna läsa en sammanhängande text, trots att man tidigare läste mycket.

 

Riskfaktorer att hålla koll på

Det finns några gemensamma nämnare bland dem som drabbas av Alzheimers sjukdom:

  • Ålder. Efter 65 års ålder fördubblas risken att drabbas ungefär var femte år.
  • Kön. Kvinnor drabbas oftare än män, vilket kan bero på att kvinnor lever längre.
  • Ärftlighet. Den som har en eller flera familjemedlemmar med Alzheimers sjukdom löper 2 – 3 gånger större risk att själv insjukna.
  • Utbildning. Kort utbildning ökar risken att drabbas. Det kan bero på att lågutbildare kan ha en mer ohälsosam livsstil än högutbildade.
  • Andra sjukdomar. Högt blodtryck och diabetes ökar risken för Alzheimer.

Livsstilen som skyddar dig

De första förändringarna i hjärnan kan komma redan i medelåldern, alltså 20–30 år innan själva sjukdomen bryter ut. Ju tidigare man börjar förebygga dem, desto bättre. Numera vet vi nämligen att livsstilen spelar en stor roll. Mellan 30 och 50 procent av all demenssjukdom kan kopplas till livsstilen. Det här kan du göra:

Var aktiv

Välj helst en hobby där du är aktivt fysiskt, socialt och mentalt – samtidigt! Dansa, spela golf – håll i gång med något du tycker är roligt. Och glöm inte att träna hjärnan också.  Utmana hjärnan genom att göra något nytt som tar emot lite! Det är som med träning, det måste vara lite jobbigt för att ge bästa möjliga effekt!

Ät hjärtvänligt

Mat som är bra för hjärtat är även bra för hjärnan. Välj medelhavskost eller nordiskinspirerad kost med omättade oljor i stället för smör, samt mycket fisk och färgglada grönsaker. Ät varierat och balanserat så får du i dig de viktigaste ”hjärnvitaminer- na” B12, C, E och D.

Håll koll på dina sjukdomar

Lider du av diabetes och högt blodtryck är det extra viktigt att du försöker hålla dem under kontroll med eller utan mediciner. Försök att få hjälp mot din fetma om du inte klarar av att gå ner i vikt på egen hand. Övervikt, särskilt i medelåldern, är kopplat till demens.

Pausa!

Visst, det är bra att vara aktiv. Men stress och oro har visat sig öka risken för Alzheimer. Vi behöver vila, njuta och sova ut mellan varven också. Försök att göra någonting för din egen skull varje vecka.

Foto: TT

Läs mer:

Forskare: Så bromsar du Alzheimer!

Sofia har Alzheimers: Jag kommer glömma mina barn.

Forskare: Det kan finnas 6 typer av Alzheimer

Redaktionens tips