SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

8 hälsosamma anledningar att äta choklad ofta

15 nov, 2016 
Låt chokladens dag få extra hög kakaohalt. Här listar vi bästa anledningarna att sätta tänderna i en chokladbit, redan nu!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vill du bli friskare, smalare och smartare? Då bör du unna dig choklad lite oftare! Choklad med hög kakaohalt kan göra underverk för både humöret och hälsan. Här är åtta anledningar att ta en bit. Eller två.

1. Du blir smal av choklad

Ja, du läste rätt! Människor som äter måttligt med choklad varje vecka är smalare än dem som bara äter det ibland. Det visar en studie som jämförde två likvärdiga grupper med människor i USA. Men exakt vad skillnaden beror på framgår inte.

Läs också: Därför går du ner i vikt av ost, vin och choklad

2. Du blir friskare av choklad

Den som äter 100 gram mörk choklad om dagen löper minskad risk att få hjärtinfarkt. Det beror på att chokladens antioxidanter vidgar blodkärlen, vilket minskar blodtrycket och förbättrar blodflödet. Och den som äter 60 gram choklad, ungefär en halv chokladkaka, per vecka löper minskad risk att drabbas av stroke. Det beror på att flavonoiderna, en antioxidant som är rikt förekommande i choklad, sänker blodtrycket och halterna av dåligt kolesterol.

Annons

3. Du kör bil bättre med choklad

En bit choklad kan göra dig till en bättre bilförare i dåligt väder. Det är förmodligen flavonoiderna som ökar blodflödet till näthinnan, vilket leder till att man ser bättre. Det gäller framför allt när det är svårt att urskilja kontraster som vid regn och dimma.

Missa inte: Choklad är bättre än hostmedicin!

4. Du blir smartare av choklad

Choklad kan göra så att åldersrelaterade minnesproblem stannar av eller till och med förbättras. Det gör dig med andra ord lite smartare. För att se om det går att mäta undersökte en forskare på skoj sambandet mellan chokladkonsumtion och Nobelpris. Och ja, Schweiz där man äter mest choklad, har också flest Nobelpristagare. Behöver du räkna på lånet, eller hjälpa barnen med matteläxan? Lite choklad kan göra så att du skärper dig. Studenter som åt choklad blev bättre på matte, visar en engelsk studie. Orsaken? Flavonoiderna ökar blodflödet till hjärnan.

Annons

5. Du får bättre sexliv av choklad

Fungerar choklad som naturens eget Viagra? Ja och nej. Man vet att ätt ämnet fenetylamin, som förekommer i små mängder i choklad, frigör endorfiner och ökar effekten av dopamin, vilket i sin tur påverkar sexlusten. Däremot är det inte klart om det finns tillräckligt av ämnet i choklad för att verkligen öka kärlekskänslorna.

6. Du blir gladare av choklad

Choklad ökar må bra-hormonet serotonin i hjärnan. Därför kan det fungera som en humörhöjare för kvinnor under menstruation eller pms, då serotonin-nivåerna är låga.

7. Du blir snabbare av choklad

I en brittisk studie lät man en grupp cyklister byta ut ett snack eller mellanmål mot 40 gram mörk choklad varje dag under två veckor. Resultatet visar att de under ett två minuter långt cykelpass kom 17 procent längre än den grupp som inte ätit choklad. Anledningen till att chokladen kan boosta träningen är att den innehåller ämnen som kan minska musklernas behov av syre samt minska muskelsammandragningar under träning.

8. Du blir lugnare av choklad

Choklad minskar också stresspåslag och ökar lugn- och ro-känslorna, enligt en studie från Swinburne University of Technology i Australien. Det är ämnet polyphenol som har den här effekten, och som finns naturligt i kakaobönan. Bäst effekt har mörk choklad, eftersom polyphenol-halten direkt kan kopplas till mängden kakao.

 

 

Källor: medicinehunter.com, huffingtonpost.com. svd.se, BBC news, sciencedaily.com

BILD: Thinkstock

Annons