SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

8 gånger kroppen samlar vatten – och så slipper du vätskan

09 jul, 2018 
Lägger på sig vatten.
Vad exakt är vattenvikt och hur kan man slippa det? Här är tipsen som förebygger att kroppen samlar på sig vatten och blir svullen samt hjälper dig att bli av med vätskan om den redan är där.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
8 gånger kroppen samlar vattenBrand logo
8 gånger kroppen samlar vatten

Du har säkert hört att vid snabb viktnedgång handlar det ofta om en stor del vatten som man förlorar. Säkert har du också häpet tittat på vågen någon gång när du känt dig extra svullen och puffig – kan jag verkligen ha gått upp så här mycket i vikt på bara två dagar?

Men vad exakt ÄR vattenvikt och hur kan man slippa det?

Med vattenvikt menas att det ansamlas vätska i kroppens vävnader, vilket får dem att svullna. Kroppen samlar på sig vätska som annars skulle ha gått till njurarna och kissats ut.

Det är oftast tillfälligt, och försvinner nästan lika snabbt som det kom – men det gör det inte bättre när det händer. Därför har vi samlat några snabba förklaringar och tips för att du lättare ska kunna förstå orsakerna och kanske undvika den svullna känslan.

Orsaker – därför samlar du på dig vatten:

Salt och kolhydrater

En av de vanligaste orsakerna till vattenansamling är för mycket salt i kosten. Salt binder vätskan i kroppen så ju mer salt du äter, desto mer vätska samlar du på dig.

Annons

Men även kolhydrater påverkar vätskebalansen i kroppen, framförallt om du har varit återhållsam ett tag och sedan börjar äta mer kolhydrater igen.

De kolhydrater vi inte använder direkt samlas som en energireserv i form av glykogen i musklerna. Det drar till sig vätska, så ju mer glykogen vi samlar på oss, ju mer vätska blir det i kroppen.

Det är alltså anledningen till att man ofta tappar väldigt fort i vikt när man börjar en kolhydratsnål diet och förrådet av glykogen sinar.

Mens

Hormonerna gör att många kvinnor samlar på sig vatten veckan före mens eller ägglossning. Ofta känner man sig allra mest svullen under mensens första dag och sedan släpper det. (Det är inte bara choklad alltså! Puh). Ofta är det brösten och magen som känns allra mest svullna och spända.

Dålig blodcirkulation

Blodcirkulationen försämras när vi blir äldre och kan till och med orsaka allvarligare åkommor som hjärtsvikt. Själva venklaffarna (som hindrar blodet från att samlas kvar nere i benen) får med åldern svårare att sluta tätt, vilket gör blodet inte kommer därifrån lika bra som tidigare och fötterna och benen svullnar upp av trycket.

Annons

Resande

Stillasittande under långa perioder kan göra att benen och fötterna stenar till och svullnar upp för att vätskan i kroppen inte transporteras runt tillräckligt och ”fastnar” där.

Kortisol

Korstisol är även känt som ”stresshormonet”, men det är också inblandat i att till exempel hålla blodsockret stabilt, hålla en jämn förbränning och reducera inflammationer. Svullenhet på grund av höjda kortisolnivåer är inte särskilt vanligt, men det förekommer.

Mediciner

Vissa mediciner kan få dig att samla vätska. Exempelvis blodtrycksmediciner, kortikosteroider, och vissa antiinflammatoriska läkemedel. Även vissa diabetesmediciner kan orsaka en viss svullnad.

Graviditet

Ju närmare dagen D man närmar sig, desto mer vatten samlar man på sig. Oftast är det mest händer, fötter och vader som drabbas. Mest skuld bär hormonerna, men det är även den växande bebisen som ökar trycket på dina blodkärl och gör det svårt för vätskan att ta sig tillbaka in i systemet.

Annons

Hormonella preventivmedel

På samma sätt kan även preventivmedel spela dina hormoner ett spratt. Både östrogen och progesteron kan vara boven i dramat.

Därför samlar du vatten och så kan du tappa vätskan
Många blir svullna under graviditeten.

4 sätt att tappa vattenvikt (eller iaf kontrollera den)

Undvik för mycket salt

Egentligen är det inte saltkaret som är den stora boven, även om det kan vara bra att hålla nere på det saltandet också. Nej, en stor del av ditt saltintag kan faktiskt komma från processad mat eftersom salt ofta användas som konserveringsmedel. Ät så naturlig och oprocessad mat som möjligt och jämför gärna salthalten på olika produkter om du köper halvfabrikat.

Drick MER vatten

Det här kan ju låta kontraproduktivt, men om din kropp får för lite vatten så håller den hårdare fast vid vätskan den har. Det kan också vara en bra idé att hålla nere intaget av alkohol, kaffe och te eftersom det är vätskedrivande.

Annons

Träna regelbundet

Motion är en viktig faktor för att bli av med vattenvikt. Du svettas ut en del vätska och dricker mer vatten eftersom du blir töstig. Dessutom hjälper du blodcirkulationen på traven.

Ät mat som innehåller mycket vätska

Frossa i läckerheter som vattenmelon, jordgubbar, gurka, cantaloupe och annan mat som innehåller stor del vatten.

Källa: Health.com Bildkälla: IBL

Läs mer:

Behöver du dricka mer vatten? Här är 8 knep

Hur mycket vatten ska man dricka per dag?

Vi dricker alldeles för mycket vatten – 4 tecken på hyponatremi

Lista: Kolhydraterna som ger dig svullen mage

Annons