BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Lura förbränningen - så tar du dig förbi viktplatån

14 jan, 2021 
AvHanna Carlsson
Avokadoburgare med bacon, tomat och rödlök på ett fat av trä samt en ung kvinna som tränar med hantlar på gymmet.
I början av en viktresa är det vanligt att man går ner i vikt när man börjar förbättra sin kost och träning. Men efter ett tag kan viktminskningen sakta av – detta kan innebära att man nått en viktplatå. Vi reder ut vad platån innebär och ger tips på hur du tar dig förbi den.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 bra snacks för viktnedgångBrand logo
5 bra snacks för viktnedgång

Trots att du äter mycket bättre och tränar mer så har viktminskningen helt plötsligt saktat av. Känner du igen dig? Då innebär det troligtvis att du nått en viktplatå. Det ett vanligt fenomen vid viktnedgång då ämnesomsättningen efter ett tag sjunker. Men ge inte upp – det finns nämligen sätt att ta sig förbi kroppens egna viktbroms.

Varför får man lägre förbränning?

Att ämnesomsättningen sjunker efter en kraftig viktnedgång är vanligt. Detta visar inte minst en forskning från 2016, som är gjord på deltagare i TV-programmet Biggest loser. Studien visade att 13 av 14 deltagare gått upp ungefär lika mycket som de gått ner sex år efter att programmet spelats in. Detta på grund av att deras ämnesomsättning hade sjunkit kraftigt. Studien kunde till och med uppmäta minskningen till ungefär 500 kalorier om dagen.

Men vad är det då som gör att ämnesomsättningen minskar? Förenklat kan man säga att kroppen tolkar viktnedgången som svält och börjar därför sakna ner sin energiförbrukning på olika sätt, det gör den för att skydda sina reserver och för att minimera riskerna att man ska dö av svält. Lite dramatiskt och kanske inte effekten du ville åt när du planerade för en viktnedgång. Ytterligare problem som kan uppstå när kroppen går in i "spar-läge" är att ämnesomsättningen stannar på den nya lägre nivån.

Annons

– Kroppen bestämmer sig för en ny nivå den vill ligga på, som blir den nya referenspunkten. Det är det här som gör det så enormt svårt att lyckas med en kraftig viktnedgång när man har varit riktigt tjock, säger Fredrik Nyström, överläkare och professor i internmedicin vid Linköpings universitet till Expressen.

4 knep för att komma förbi en viktplatå

Men trots detta finns det några saker du kan göra för att ta dig förbi plåtan och komma tillbaka till viktminskningen igen.

1. Satsa på styrketräning

När vi styrketränar ökar vår ämnesomsättning under under en längre tid – även efter avslutat pass. Dessutom drar muskler mer energi, så desto mer muskler du har desto mer förbränner din kropp.

2. Ta det lugn med kolhydraterna

Kosten spelar om än större roll efter en viktminskning än i starten av den. Om du vill få upp metabolismen ska du satsa på mycket fett och protein och lite kolhydrater.

3. Prova på att fasta

Det finns en mängd olika typer av fasta, 5:2-dieten och periodisk fasta är några av de vanligaste på listan. Kroppen är skapad för långa perioder utan mat och när vi fastar minimeras också chanserna att småäta mellan måltiderna. Om du vill hålla förbränningen uppe ska du satsa på att äta mycket men vid färre måltider.

4. Sitt inte stilla

Bara att vi står upp och jobbar eller kommer ut på en kort lunchpromenad kan göra under för vår förbränning. Smårörelser i vardagen – några benböj på väg till toaletten eller krabbgång till kylskåpet gör att kroppen i slutet av dagen kan ha bränt några extra hundra kalorier. Dessutom kommer du få mer energi av att röra på dig – något som kan leda till att du faktiskt orkar köra det där styrkepasset, trots att motivationen inte är på topp.

Källa: Expressen Foto: TT

Annons