Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

En stressfri jul – så undviker du julens 6 dolda stressfällor

21 dec, 2022
Kvinna är stressad och håller sig mot huvudet

För många smyger sig stressen på när det börjar lacka mot jul. Med hjälp av en stressexpert och en psykolog har vi listat hur du bäst hanterar stressen i jul – och hur du undviker att hamna i de dolda stressfällorna.

För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Julen står för dörren med allt vad det innebär.

För många är det en stressig tid då granen ska kläs, julklappar inhandlas och glöggmingel besökas. Ovanpå det ska man också hinna jobba undan det mesta innan ledigheten – eller ha fullt upp med att grubbla över vilket av de många avancerade recepten som "måste" finnas på julbordet.

Se också: Drabbad av julstress? 5 tips för att må bättre

Drabbad av julstress? 5 tips för att må bättreBrand logo
Drabbad av julstress? 5 tips för att må bättre

6 vanliga stressfällor på julen – och hur du undviker dem

Kerstin Jeding, legitimerad psykolog på Stressmottagningen i Stockholm, har i en tidigare intervju med MåBra listat olika stressfällor att se upp för – och hur du bäst undviker dem.

Stressfälla 1: Glädjekravet

Många av oss har en föreställning om att man ska känna på ett visst sätt inför julen – det ska vara härligt och fröjdefullt. Känns det inte så kan vi lätt få en inre konflikt; vi tycker att julen är jobbig. Samtidigt kräver vi av oss själva att allt ska kännas toppen. Effekt: Stressen ökar. Och vi tycker ännu sämre om julen.

Annons

Gör så här:
Vad vi än tycker om julafton så kommer den. Dagen efter är den förbi. Man får känna precis det man känner. Julen kan innebära mycket sorg, saknad och påtvingat umgänge också. Låt allt vara som det är, bara.

Stressfälla 2: Allmänt julkaos

Det blir lätt övertänt när många släktingar träffas samtidigt. Folk pratar fort och högt för att höras, det är åsikter och minnen och gammalt groll om vartannat. Vi påverkas av varandras sinnesstämningar. Är folk uppstressade dras vi lätt med i det och börjar andas, prata och röra oss snabbare, vilket höjer stressnivåerna.

Gör så här:
Om vi själva aktivt drar ner på vårt eget tempo, pratar långsammare, andas mellan meningarna, håller ögonkontakt med den vi pratar med och rör oss i ett makligare tempo, så kommer vi att påverka stämningen i hela rummet. Genom att förändra vårt eget beteende kan vi förändra andras.

Stressfälla 3: Ohyfsade släktingar

Visst kan det vara irriterande med släktingar som avbryter hela tiden eller visar tydligt att de inte är intresserade av att höra hur man mår (helst då man själv suttit och lyssnat på deras klagomål i en halvtimme).

Annons

Gör så här:
Om du känner behov, sätt helt enkelt en gräns: ”När du gör så där känner jag så här”. Fråga dig dock först vad syftet är med din markering. Är det av självrespekt, eller för att du vill ha en förändring? Det är inte säkert att du får den reaktion som du hoppas och önskar. Är inte personen särskilt viktig för dig kan det bästa för ens egen skull vara att bara låta det passera. Påminn dig i stället om att släktingens beteende inte har något med dig att göra. Det handlar bara om personen själv.

Stressfälla 4: Bombmatta av intryck

När många samlas blir det ofta ganska bullrigt. Det hålls igång flera samtal samtidigt i rummet, kanske barnen sitter med och låter med sina mobiler, julmusiken är på. Det är sådär varmt som det bara kan bli med kombinationen mycket folk och tända ljus. Kort sagt, det kan bli lite mycket av det goda.

Gör så här:
Det är okej att känna att det blir för mycket. Inget konstigt alls! Särskilt om vi redan är lite stressade sedan innan, så kan det bli extra jobbigt med alla ljud. Ta flera pauser. Sätt dig en stund på toa och filosofera, gå en sväng runt kvarteret, sätt dig i en fåtölj i ett annat rum en stund.

Annons

Stressfälla 5: Gränslösa frågor

De flesta har väl varit med om släktingar som pratar på och ställer nyfikna frågor om sådant de inte har något med att göra: ”Hur går det, ska ni inte ha barn snart?”, ”har du träffat någon än?”. Eller så kan de känna ett uppdämt behov av att tala om vad som är rätt, enligt dem själva, till exempel att du som förälder uppfostrar dina barn fel.

Gör så här:
Gå inte in i någon diskussion, det leder sällan någonvart. Ofta blir man bara frustrerad. Ställ dig utanför samtalsämnet och markera neutralt, som: ”Om vi ska ha barn? Det vill jag inte prata om i kväll.” ”Om jag träffat någon? Vem vet, vem vet. Nu måste jag gå på toa.” Sätt gränser runt dig själv och berätta inte mer än du själv vill.

Du stressar väl inte bort hela julhelgen?

Stressfälla 6: Julbordet

Det kan vara stressande att själv stå för julfirandet. Ingen högtid är så traditionstyngd som julen och alla har sina favoriter på julbordet: stressen är ett faktum. Och alltid är det något man glömmer. Den här "om-något-fattas-är-det-lika-med-döden-stressen" kan man ha även om man själv inte står för julfirandet.

Annons

Gör så här:
Undvik otydliga krav på dig själv, både från andra och dig själv, genom att mejla vad du tänker göra för mat. Välj antingen knytis och ge andra uppdrag eller be dem som känner att de inte kan vara utan något speciellt att själva ta med det.

Är du själv bortbjuden ta inte med egen mat/dryck om inte värden eller värdinnan bett dig göra så. Det kan annars uppfattas som oförskämt. Du behöver och ska inte ta ansvar för andras eventuella glömska. Vid behov så upprepa mantrat: ”Ingen har dött av en jul utan Janssons frestelse” (eller vad det nu är som saknas).

5 tips för en lugnare och hälsosammare jul

Hanna Rohani, kvalitetsansvarig psykolog på Doktor24, ger fem effektiva tips för en lugnare jul.

Begränsa utgifterna
Börja med att sätt en budget. Räkna ut alla extra kostnader och avgör sedan hur mycket som blir över till presenter och underhållning. Försök att ta ett ekonomiskt beslut i taget. Det kan lätt kännas överväldigande om alla beslut ska tas samtidigt.

Sätt rimliga förväntningar
Att julen inte blev som tänkt kan leda till ökad stress. Vi upplever alla motgångar och det är inte en katastrof om exempelvis maten bränner fast, om någon får förhinder eller om barnen blir besvikna över julklappar. Fråga dig själv hur viktigt detta kommer vara om tio år!

Behåll hälsosamma rutiner
Under ledigheten är det vanligt att frångå sina rutiner med motion, kost och återhämtning. Det är ingen hälsorisk att slarva under en begränsad period, men kom ihåg att våra rutiner hjälper oss att finna balans och må bra. Försök därför att komma ut på en promenad även om du är stressad och försök bibehålla goda mat- och alkoholvanor.

Våga be om hjälp
Det är inte konstigt att de som förväntas fixa det mesta kring firandet blir mest stressade. Även om du känner ett starkt socialt ansvar och är van är det inte mer än rätt att alla friska, myndiga individer är delaktiga. Be om hjälp och tveka inte att delegera ut det du inte hinner med.

Försök att ha roligt
Det är lätt att fastna i alla “ska, bör, måste”. I själva verket måste vi ingenting, även om det kan kännas så. Får många är själva syftet med julen att vara tillsammans med människor man tycker om. Glöm inte bort att ha kul!

Annons