3 tips för att ta hand om dig själv och njuta av julhelgen

kvinna njuter av julledighet
6 saker som stjäl energi i vardagen – utan att du märker det
1:29

Efter reklamen: 6 saker som stjäl energi i vardagen – utan att du märker det

(1:29)

Slå på ljud

Ah, äntligen lite ledigt och en tid att bara koppla av – eller? Blir jul- och nyårshelgerna mest stressiga och hektiska. Lägger du kanske till och med tiden på att bara ta hand om andra?

Det är inte alltid lätt att balansera ledighet så man både hinner med att vila och att göra det man vill. Både för sin egen skulle och för sina nära och kära.

3 sätt att ta hand om dig själv under julledigheten

Risken är att man istället känner sig helt slut när det nya året börjar … Men här är tre knep för att undvika det, som Happify tipsar om. Genom att du lägger lite extra fokus på att ta hand om DIG.

Ofrivilligt ensam i jul? Så kan du hantera det

1 Försök att släppa på förväntningarna

Vi vill ofta väldigt mycket, det är ju trots allt bara julledigt en gång om året. Men vi behöver kanske inte alltid styra upp allting – tänk om det blir bra ändå?

Även om det kan vara svårt att ta saker som de kommer så kan det vara en bra sak att träna på när du vill vara snäll mot dig själv.

Att vara närvarande, istället för att detaljplanera för allt som ska hända här näst och kanske redan nu preppa för morgondagen, gör att vi upplever och uppskattar det vi är med om på ett annat sätt.

För att nå till en plats där det här är möjligt kan man till exempel meditera eller göra några sköna andningsövningar.

kvinna njuter av julledighet

Ta tid för dig själv – varje dag

Om du har mycket omkring dig så ta i alla fall en liten stund för dig själv varje dag där du stämmer av med dig själv. Hur mår du just nu? Vad behöver du för att må bra idag? Vad kan göra den här dagen bättre?

Det kan vara på morgonen innan de andra vaknar eller på en kort promenad mitt på dagen, eller om det är körigt så medan du lagar mat. Tänk bara på dig själv en stund!

Har du möjlighet så gör också sådant som du gillar och blir glad av. Lägg tid på en hobby eller att läsa en härlig bok.

3 frågor lyckoexperten ställer sig själv varje morgon

Sätt gränser och förmedla dem

Vad är viktigt för just dig den här ledigheten? Om du inte vet än så ta en stund att fundera över det och skriv gärna ner det någonstans.

Tala också om för dina närmaste vad du vill prioritera under helgerna och om det sedan drar åt ett annat håll än du vill – påpeka det. Förmedla vad som är viktigt för dig.

Källa: Happify Foto: TT

Utvald läsning