ANNONSSAMARBETE MED ALCON

6 anledningar till torra ögon (munskyddet är en av dem)

Detta är ett annonssamarbete med Alcon.

Nästan var tredje vuxen lider av torra ögon och kvinnor drabbas oftare än män. Symtomen kan öka med åldern, men också barn och unga kan drabbas. Förutom att symtomen på torra ögon lätt kan göra dig irriterad och ofokuserad kan det förvärra allergi och leda till allvarligare ögonsjukdomar. Linser, vissa läkemedel och pollen kan vara bidragande orsaker till torra ögon. Under pandemin har man dessutom kunnat se att både munskydd och mer skärmtid riskerar att öka sannolikheten för att vi ska uppleva symtom på torra ögon.

Se ocksåoptikern om torra ögon och att ha "döda körtlar" i ögonen.

6 faktorer som kan leda till torra ögon

1. Sminkanvändning

Att sova med smink kan leda till att partiklar från sminket hamnar i ögonen vilket kan leda till irritation och torrhet. Torrheten leder sedan till kliande och irriterade ögon och när du kliar förvärras problemet och du hamnar i en ond cirkel. Ha för vana att alltid ta bort ögonmakeup innan du går och lägger dig för att undvika att sminkpartiklar hamnar i ögonen när du sover.

2. Du har mycket skärmtid

Går du från datorn till telefonen och vidare till tv:n? De flesta av oss har tillbringat mer tid hemma det senaste året och med fler digitala möten och filmkvällar istället för utekvällar har skärmtiden ökat för många. Vi blinkar i snitt var fjärde sekund, men när vi sitter framför en skäm reduceras det till drygt fyra blinkningar per minut, vilket ökar risken för symtom på torra ögon.

3. Du använder munskydd

Nuförtiden använder många av oss munskydd. När du andas ut i ett munskydd pressas luften uppåt mot ögonen. Alla som burit munskydd en längre tid vet också att det blir ganska varmt bakom masken. Varm luft bidrar till att torka ut ögonen, så har du upplevt torra ögon den senaste tiden kan det mycket väl vara på grund av munskyddet.

4. Du tillbringar mycket tid inomhus

Torr inomhusluft kan skapa eller förvärra problem med torra ögon. Trötta, torra och kliande ögon kan påverka både humör och koncentrationsförmåga. Att klia sig i ögonen ofta sprider dessutom bakterier och torra ögon kan leda till att ögats känsliga delar skadas. En luftfuktare kan förbättra inomhusmiljön och ögondroppar kan lindra torra och irriterade ögon.

5. Du är känslig för pollen

Som du kanske redan märkt är pollensäsongen på ingång. Torra ögon kan förvärra de allergiska besvären vilket kan leda till inflammationer som i sin tur leder till ännu torrare ögon. Inflammationer i ögonen kan både vara orsaken till och ett resultat av torra ögon.

6. Du använder linser

Linser innebär en frihet för många, men kan i vissa fall bidra till att dina ögon blir torra och irriterade.

5 tips – så lindrar du torra ögon

1. Vila ögonen – ta pauser från skärmen

När du blinkar återfuktas ögat. Eftersom vi blinkar mer sällan när vi använder skärmar är det bra att ta regelbundna pauser. Har du inte tid att lämna datorn? Lägg in kortare pauser där du lyfter blicken och tittar bort från skärmen under minst 20 sekunder och fokuserar blicken på något en bit bort.

2. Skydda ögonen mot vinden

Blåst, precis som varm och torr luft, kan förvärra problem med torra ögon. Tänk därför på att skydda ögonen mot vinden genom att till exempel använda glasögon eller solglasögon när du går ut.

3. Använd ögondroppar

Ögondroppar lindrar effektivt torra ögon och kan motverka obehag, klåda och irritation.

4. Tvätta alltid bort smink

Att sova med smink kan leda till att partiklar från makeupen hamnar i ögonen och skapar irritation. Rengör ögonen noga innan du går och lägger dig.

5. Drick mer vatten och sov ordentligt

Känns det som om du vaknat med grus i ögonen efter en kväll på stan? När kroppen är uttorkad blir också ögonen uttorkade. Så var noga med att hålla vätskebalansen i kroppen, så får det en positiv effekt även på ögonen. Stress och för lite sömn kan också leda till trötta, torra och röda ögon.

Om Systane

Regelbunden användning av ögondroppar kan hjälpa.

Systane® COMPLETE är en allt-i-ett-produkt som lugnar, återfuktar och ger bästa lindring för torra ögon. Den rekommenderas därför för alla typer av torra, irriterade ögon. Systane® COMPLETE är kliniskt bevisad att lindra alla typer av irriterade, trötta och torra ögon i upp till åtta timmar. En till två droppar räcker och kan upprepas under dagen. Produkten är hållbar i tre månader efter öppnandet. En flaska på 10 ml innehåller cirka 250-300 droppar. Systane® COMPLETE har en unik funktion som ger optimal återfuktning och lipider till tårfilmen. Lipiddroppar i nanostorlek kompletterar och stabiliserar hål i tårfilmen och återuppbygger och stabiliserar på så sätt hela tårstrukturen.

Tips på fyra mascaror för känsliga ögon
0:54

Efter reklamen: Tips på fyra mascaror för känsliga ögon

(0:54)

Slå på ljud

Utvald läsning