SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

5 märkliga hudsymtom som kan vara tecken på sjukdom

11 jun, 2021 
kvinna med klåda i nacken/
Utslag, knölar och klåda på huden kan ibland vara ett tecken på sjukdomar inne i kroppen. Här är symtomen du bör hålla koll på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så får du finare hud – 5 tipsBrand logo
Så får du finare hud – 5 tips

Huden är kroppens största organ och hur du mår inuti syns utanpå. Man vet till exempel att många hudsjukdomar förvärras av stress. Det gäller bland annat psoriasis, atopiskt eksem och rosacea. Men ibland kan utslag, rodnader och hudklåda också vara tecken på en underliggande sjukdom, någon helt annanstans i kroppen. Här är några exempel:

1. Hudflikar

Så kallade skin tags, hudflikar, brukar dyka upp med åren. De små hudfärgade utväxterna, som främst bildas i våra hudveck, är ofarliga. Men ibland kan de vara ett tecken på sjukdom, framför allt om de är många och dyker upp plötsligt. Skin tags eldas nämligen på av IGF-1, insulinliknande tillväxtfaktor 1. IGF-1 är ett protein som även hänger ihop med diabetes typ 2. Men det är också känt för att trigga igång en överväxt av hud – och resultatet blir skin tags.

2. Envis klåda

Den allra vanligaste orsaken till klåda är torr hud. Men om den inte lindras av insmörjning, kan den ha andra orsaker. Svår klåda tillsammans med nattliga svettningar, feber och viktnedgång är vanliga symtom vid cancerformerna leukemi eller lymfom. Även lever- och njursjukdomar kan ge klåda som symtom. Sök läkare om du får så svår och plötslig klåda över hela kroppen att det stör sömnen.

Annons

3. Ömma bulor under huden

Rodnader i form av ömma knölar, framförallt på underbenens framsida eller på armarna, kan vara erythma nodosum, eller knölros. Knölarna kan dyka upp vid flera sjukdomar, till exempel den inflammatoriska tarmsjukdomen IBD, tarminfektion samt vid streptokockinfektion. Knölros kan också vara symtom på en överreaktion på antibiotika.

4. Rödblommig, svettig hud

Plötsliga rodnader och svettattacker är vanliga i klimakteriet eller om man är nervös och stressad. Men om man vare sig är stressad eller i klimakterieåldern kan det bero på att ämnesomsättningen går på högvarv. Det i sin tur kan vara ett symtom på hypertyreos, då sköldkörteln bildar för mycket hormoner.

5. Gula fettknölar runt ögonen

Små gula bulor som dyker upp runt ögonen kallas xanthomas och består av fett, oftast kolesterol. De gula fettansamlingarna kan även dyka upp på händer och fötter. Xantomas bildas när blodfetterna är för höga eller om kroppen inte kan ta hand om dem ordentligt. Ibland är det ett tecken på underliggande sjukdom, till exempel leversjukdom, bukspottkörtelinflammation eller diabetes.

Källor: Thehealthy.com, internetmedicin mfl

Foto: TT

Annons