HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

11 frågor du ska ställa dig själv innan du dör

04 nov, 2020 
AvHanna Carlsson
frågor att besvara innan man dör
Livet är till för att levas men en dag ska vi alla dö. Även om det kan vara jobbigt att prata om döden så finns det några saker som kan vara bra att ha rett ut innan dagen är kommen. Philip de Croy, Sveriges enda expert på döden, tipsar om frågorna du ska ställa dig själv innan du dör.
Annons
10 saker som gör oss lyckligaBrand logo
10 saker som gör oss lyckliga

Vi lever längre än någonsin förr, vi mår bättre och är även bättre på att ta hand om oss själva. Detta gör att döden kan hamna på ett visst avstånd och vara ett samtalsämne man gärna skjuter på framtiden. Men även om vi skjuter döden framför oss så är den till sist ändå oundviklig. För att få gå in i sista vilan på det sättet du vill och för att underlätta för dina anhöriga kan det därför vara bra att ta sig en funderare på hur man vill att livet ska se ut efter man gått bort. Philip de Croy är expert på döden och tycker det är viktigt att prata om livets slutskede.

– Det viktigaste du kan göra är att prata med dina anhöriga. Vill de inte prata om döden med dig? Kräv att få prata. Är det omöjligt? Skriv ner det i vita arkivet, livsarkivet eller begravningsarkivet. Men min förhoppning är att vi kan vi ha de här samtalen medan vi fortfarande lever. De här typen av samtal tenderar nämligen att föra människor närmare varann.

Annons

Här kommer Philips bästa tips på frågorna du ska ställa dig själv och dina anhöriga innan ni dör. Kanske får ni veta något nytt om varandra på köpet?

11 frågor du ska ställa dig själv innan du dör

1. Vem ska ärva mig?

Ett testamente är ett juridiskt bindande dokument som reglerar hur den som skrivit testamentet vill att hens tillgångar ska fördelas när personen dör. Vissa regler kring bröstarvingar finns men man kan även specificera om något speciellt föremål ska tillfalla en specifik anhörig. Kanske finns det en tavla som under generationer alltid har tillfallit kvinnorna i släktet eller en prydnad som en anhörig har en speciell koppling till?

2. Vill jag ha kista eller urna?

Somliga vill vila i jorden medan andra föredrar att kroppen försvinner i lågorna. Om man vill begravas i en kista, ha askan i en urna eller spridas i en minneslund är en fråga man kanske ska fundera över. Tycker du det är viktigt hur färgen, formen eller materialet på urnan eller kistan ser ut kan man behöva skriva ner det så anhöriga kan uppfylla de önskningarna när dagen är kommen.

Annons

3. Vart vill jag att begravningen/minnesstunden ska äga rum?

Det finns inga rätt eller fel när det gäller platsen för en begravning. Har du en särskild trosinriktning sker begravningen som regel i exempelvis en kyrka eller ett tempel. Men en begravningsakt kan även äga rum i hemmet, trädgården, vid stranden, vid graven eller ute i naturen. Kanske finns det ett lantställe eller vacker plats som har haft stor betydelse i ditt liv och som du vill ska bli platsen för en minnesstund?

4. Vill jag ha en begravningsannons – vad ska stå på den?

Genom en begravningsannons får andra kännedom om vem som avlidit, när det skedde och var begravningen och/eller minnesstunden ska äga rum. Är det inte viktigt för dig vad som står kan du hoppa över denna punk, men kanske är det lite intressant att höra hur dina anhöriga skulle välja att beskriva ditt liv och din personlighet. Om du har en favoritdikt eller en text du känner starkt för kanske den skulle passa bra även i annonsen?

Annons

5. Vill jag att det ska vara öppen kista?

I Sverige har många aldrig sett en avliden kropp. Det beror mycket på att vi har en tradition i Sverige av att inte ha öppna kistor. Philips de Croys tror att öppna kistor faktiskt skulle kunna hjälpa anhöriga att göra döden mer greppbar. Han menar även att en öppen kista kan hjälpa anhöriga att ta sig framåt i sorgeprocessen. Men hur du vill ha det är helt upp till dig.

6. Hur vill jag att klädkoden på begravningen ska vara?

Genom historien har många fört sina anhöriga till den sista vilan klädda i frack och hatt. Idag är dock det mest traditionella att gästerna bär mörk kostym. Men på din begravning bestämmer du hur klädkoden ska vara. Kanske vill du ha en ljus begravning där vita eller ljusa plagg symboliserar en hyllning till livet själv eller varför inte färgglada plagg för att liva upp den tunga stämningen?

7. Vill jag att det ska spelas musik – i så fall vad?

Hur man väljer att tonsätta sin sorg är väldigt individuellt, men om begravningen sker enligt exempelvis Svenska kyrkans ordning följer begravningsgudstjänsten en viss och förutbestämd ordning där minst två psalmer ska ingå. Är det en icke-religiös begravningsakt kan du däremot välja själv. Det finns heller ingen regel som säger att musiken på en begravning måste vara sorglig. Har du möjlighet kan du hyra in professionella musiker, solister och körer, eller be anhöriga som vill och orkar att sjunga eller spela. Låt musikvalet spegla dig och ditt liv.

Annons

8. Vad vill jag ha för blommor och dekorationer?

Kanske är du en fena på blommor och kan rada upp dina tre favoriter i sömnen eller så kanske du knappt kan skilja på en kaktus och en solros. Oavsett vilket kan du vid en begravning använda blommor och dekoration för att spegla ditt liv. Bryr du dig inte om blomstersorter kanske du har en favoritfärg du ändå vill att platsen ska prydas med.

9. Vill jag att det ska vara minnesgåvor – vad ska de i så fall gå till?

En minnesgåva innebär att man hedrar en avliden vän eller släkting genom att skänka en peng till ett välgörande ändamål i hans eller hennes namn. Om du brinner för något ändamål kan det vara passande att berätta för anhöriga vart du vill att eventuella minnesgåvor ska hamna.

10. Hur vill jag att minnesstunden ska se ut?

Efter en begravning följer oftast en minnesstund där anhöriga har en chans att samtala och dela med sig av sina favoritminnen av den anhöriga. Oftast äger minnesstunden rum inte långt från begravningsceremonin för att gäster smidigt ska kunna ta sig dit. Många förknippar minnesstunder med begravningsmat, som smörgåstårta. Men även om smörgåstårtan är vanlig så är den inget måste. Den som vill kan istället bjuda på allt från kaffe och kaka till pizzor, ostron eller sushi. Så, vad är favoriträtten nu igen?

Annons

11. Är det något annat som är viktigt för mig och som mina anhöriga ska veta om?

Finns det något som du vill ska ske efter du dött eller är det kanske några saker du aldrig vill ska försvinna när du inte längre är kvar? Berätta det! Genom att faktiskt våga tänka på döden kanske vi också lär oss vad som är lite extra viktigt för oss i livet. Det behöver inte vara urtrist att prata om döden, det kan faktiskt vara ett ganska levande samtal.

Läs mer:

Sveriges enda expert på döden vill bryta tabun kring ämnet

5 saker du kan göra för en person i sorg

När min man dog upptäcktes en hemlighet...

Annons