5 saker du kan göra för en person i sorg

Så kan du hjälpa en person i sorg.
Slå på ljud

Har du svårt att veta vad du ska säga till en vän som sörjer och i rädsla för att säga fel väljer att inte säga något alls? Philip de Croy är Sveriges enda expert på döden, en så kallad thanaolog. Han menar att vi i Sverige generellt behöver bli bättre på att höra av oss till sörjande.

– I Sverige vill vi inte vara i vägen och störa. Vi är så rädda för att säga fel att vi ibland väljer att inte säga något alls. Men det är alltid bättre att säga fel än att inte säga något alls, säger Philip de Croy.

Samtidigt menar han att om man inte är personen som har orden så finns det andra sätt att visa att man finns där för den sörjande.

– Var inte den som gömmer dig bakom ursäkter utan hör av dig, möt blicken och möt vännen. Kanske vill hen att du ska bete dig som vanligt eller så vill hen vara i fred. Men då har du i alla fall visat att du inte är en av dem som gömmer sig. Du har visat att du finns och du har visat att du tankar fortsatta med det.

5 saker du kan göra för en person i sorg

1. Ge bort matlådor

För den som sörjer kanske inte matlagning står som första prio på listan över saker att göra. När man är i sorg kan även aptiten minska och finns då inte orken kan det lätt bli att den sörjande inte får i sig den energin som behövs för att orka hantera allt det praktiska. Så gör några extra matlådor när du ändå lagar mat eller gör ett storkok av personen favoriträtt och lämna. En enkel gest som kan betyda väldigt mycket.

2. Passa barnen eller gå ut med hunden

Har den sörjande barn eller husdjur så kan du erbjuda din hjälp med att passa barnen eller gå ut med hunden. Att som sörjande ta tag i allt det praktiska som en död innebär och samtidigt försöka underhålla barn kan vara lite av ett energidränerande pussel. Avlasta genom att agera lekledare eller genom att ta med vännens hund på en långpromenad.

3. Bjud på bio

Om du är den som i alla lägen vill försöka sprida glädje kan du nu vara den som bjuder på dig själv, på din tid och på en glimt av en vardag bortom sorgen. Köp teaterbiljetter, spela musik eller bjud över kompisgänget på middag. Känn av läget, men var dig själv och gör det du är bra på. Det är troligtvis även en av anledningarna till varför din vän tycker så mycket om dig.

4. Erbjud städhjälp

Livet kan vändas upp och ner vid ett dödsfall och även om ett rent hem absolut inte är allt så kan det vara skönt om delar av vardagens bestyr fortfarande fungerar som vanligt. Medan din vän kanske måste kämpa med att städa hemmet hos en avliden anhörig så kanske du kan erbjuda dig att ta ett städvarv hemma hos din vän. En sak mindre på den sörjandes ”att göra”-lista kan betyda mycket.

5. Lyssna

Är du en person som kanske inte hittar orden? I så fall kan du mycket väl vara den som orkar lyssna. Låt den sörjande älta allt som har hänt och ta dig tiden att orka lyssna. Visa att du är en axel att gråta ut mot eller bara ett samtal bort.

Läs mer:

Så påverkas du av sorg – och 4 sätt som hjälper dig ur den

Familjen efter pappans bortgång: "Vi pratar inte om det"

Sorgens 4 faser – så tar du dig igenom dem