Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Sveriges enda expert på döden vill bryta tabun kring ämnet

30 okt, 2020 
AvHanna Carlsson
Så har corona påverkat vår syn på döden
Philip de Croy är Sveriges enda expert på döden, en så kallad thanatolog. För MåBra pratar han nu om dödsfallen som påverkat honom, hur Coronapandemin kan förlänga sorgearbetet och sin högaktuella bok.
Annons
Därför firar vi HalloweenBrand logo
Därför firar vi Halloween

När Philip de Croy var liten fick han gå på en övningsbegravning. Ett tillfälle där han skulle få chans att förbereda sig för den riktiga begravningen och få möjlighet att prata om vad det innebär när någon dör. Nu, flera år senare, är han expert på ämnet.

– Jag tyckte det var intressant att trots att döden är något som förenat människor över alla tider så var det ingen som hade ägnat sig helt och hållet åt den frågan. Så då blev det jag som fick göra det, säger Philip de Croy och skrattar till.

Trots att det är ett ganska tungt ämne är Philip sätt att prata om döden väldigt upplyftande. Han menar att genom att prata om döden kommer vi varandra och oss själva närmare.

– Min längtan är att vi ska känna livet i oss starkare genom att prata om döden med varandra.

Sorgens olika faser

För Philip har döden varit extra närvarande i vissa perioder i livet. Han har varit anhörig till tre närstående som gått bort och fått kämpa med tre helt olika sorgeprocesser. Philips pappa gick bort i sjukdomen ALS, hans vän Zaida blev kidnappad och mördat i en djungel i Kongo och till sist hans farfar, som vid en hög ålder, somnade in naturligt.

Annons

– För pappa kom döden som en lång och nerbrytande sjukdom i tre års tid. För min vän Zaida kom döden extremt aggressivt med en kidnappning och ett mord. För farfar kom döden som en efterlängtad vän och ett möte han kände sig redo för. Som anhörig till alla tre personer är de tre helt olika sorters sorg att bearbeta.

Att sorg kan se olika ut och uttryckas i olika former och färger menar Philip är väldigt vanligt.

– Man kan känna en skuld över att man inte varit där eller kunde gjort mer. Man kan även känna en ilska över att personen inte längre finns kvar och att allt man planerat inte blev av. Men sorg kan också komma som en lättnad. För den som ser sin anhörig tvina bort i en sjukdom där bostaden blir sjukhem och där man går från livskamrat till vårdare kan döden även bli en sort lättnad. ”Äntligen slipper jag se det här lidandet, äntligen får jag vara jag och inte bara en anhörig.” Och de känslorna är också okej att känna.

boken för dig som en dag ska dö
Philip de Croy vill få oss att prata mer om döden Foto: Marcus Gustafsson

Att hantera sorgen i pandemin

Mitt i en rådande coronapandemi, där många har förlorat nära och kära, ändras även förutsättningarna för att hantera sorgen. Sjukdomen har utan förvarning fått friska människor att möta döden tidigare än någon planerat, karantäner har inneburit att man inte längre har möjlighet att träffa anhöriga på samma sätt och förbudet mot stora folksamlingar har även inneburit att begravningar enbart hålls för den allra närmaste kretsen. Philip säger att pandemin har berövat oss många steg kring döden och att sorgearbetet har påverkats på ett sätt vi nog inte kommer förstå förrän pandemin är över.

Annons

– Vi prövas så otroligt mycket kring döden i och med pandemin. När människor dör i corona så är det ofta oväntat. Det drabbar friska äldre såväl som unga utan några underliggande sjukdomar. Det gör att vi lätt kan hamna i ett chocktillstånd. När personen avlider är det heller inte alltid möjligt att ta ett sista avsked eller ens få se kroppen. Då berövas vi nästa steg – att begripa döden. Och det sista steget är begravningen. I rådande läge får den inte ske på det sättet den avlidne eller de anhöriga kanske vill. Jag tror alla de här stegen påverkar oss på ett sätt vi kanske inte riktigt har greppat än men som kanske kommer först efter pandemin.

Att prata med någon som sörjer

Sättet som vi pratar om döden och med någon som sörjer kan skilja sig kraftigt mellan kulturer och länder. I sin bokdebut har Philip gått igenom hur olika religioner och kulturer ser och pratar om döden.

– Generellt i Sverige vill vi inte vara i vägen och störa den som sörjer. Vi är så rädda för att säga fel att vi ibland väljer att inte säga något alls. Även om det är i all välmening så blir det istället att vi lämnar den sörjande ensam i sin sorg. Och DET är otroligt sorgligt!

Annons

Han lyfter därför vikten av att höra av sig och visa att man finns där.

– Är det någonting som sker efter ett dödsfall så är det tystnad. Tystnaden av att inte höra ens partner andas på kudden bredvid längre eller tystnaden av att telefonen inte längre ringer efter att en nära vän har gått bort. Och är det något vi behöver då så är det ett stöd i sorgen. Bygg inte på den tystnaden genom att själv tystna utan visa att du bryr dig och våga höra av dig – trots att du kanske inte får ett svar direkt.

Kan man bli bättre på att hantera sorg?

– Ett sätt att rusta sig mot sorg är att faktiskt att prata om döden innan den inträffar. Genom att prata med den som står inför döden kan vi också lära oss hur personen vill att livet efter hens bortgång ska se ut. Hur den vill ha sin begravning, om den vill begravas på landstället eller i kyrkan och om den hellre vill att det spelas Laleh snarare än psalmer på begravningen. Alla dessa val är dessutom någon vi efter dödens intåg inte behöver ta ställning till medan vi sörjer.

Annons

Hur länge kan man sörja?

– Det är väldigt individuellt utifrån vad det var för sorts död, vad det var för berättelse och hur du är som person. Tiden läker inte alla sår men tiden gör det möjligt att leva med dem. Däremot ska man inte gräva ner sig i en grop som man inte kan ta sig ur. Man måste leva också. Har man sörjt i en orimligt lång tid och inte kan ta sig vidare i livet borde man ta kontakt med en psykolog, terapeut eller själavårdare för att få redskap för hur man tar sig vidare. Det är inte fult att söka hjälp. Livet är krångligt och man kan behöva en hjälpande hand för att ta sig vidare.

Boken för dig som en dag ska dö

Med döden kan det komma väldigt mycket frågor, känslor och tankar. I livets slutskede eller i dödens närhet finns dock inte alltid orken där för att söka efter svaren på allt praktiskt. Det var av den anledningen Philip bestämde sig för att skriva en bok som kunde fungera som en handbok för den som stod inför dödens alla dilemman. Med boken, som fått titeln ”Boken för dig som en dag ska dö”, hoppas Philip kunna möjliggöra samtal kring döden och även redskap för att gå vidare.

– Jag vill att den ska vara där som praktisk hjälp när livet tar slut. Att alla mått och steg man måste göra kring ett dödsfall ska finnas där. Man ska inte behöva söka igenom hela internet på information. Processen är jobbig nog som den.

Läs mer:

Så påverkas du av sorg – och 4 sätt som hjälper dig ur den

Claes Elfsberg berättar om dotterns död i "Sorgen och jag"

Mattias och Jessica har förlorat båda sina barn

Annons