SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

10 tidiga och ovanliga symtom som kan vara cancer

09 apr, 2021 
Avvivvi Alström
Kvinna trycker handen mot smärtande kind
Ju tidigare man upptäcker cancer, desto större är chansen att bli frisk. Här är några ovanliga symtom som inte alltid förknippas med cancer – men som är viktiga att känna till.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 saker du kan göra för att förebygga cancerBrand logo
7 saker du kan göra för att förebygga cancer

Cancer förknippas oftast med en knöl någonstans på eller i kroppen. Men det kan dröja innan cancercellerna bildar en tumör, ibland kan det ta många år innan den syns eller känns. Cancer kan dock ge helt andra symtom innan knölen hunnit växa till sig.

Bland annat kan en oupptäckt cancer leda till en inflammatorisk reaktion i kroppen. Reaktionen kan ge vaga symtom som inte alltid för tankarna till cancer, till exempel trötthet och feber. Här är några andra symtom som ibland kan vara tidiga tecken på cancer.

Ovanliga symtom som kan vara cancer

1. Du får sår i munnen som inte läker

Sår och andra irritationer i munnen kan vara ett tidigt tecken på cancer i munhålan. I vissa fall kan det börja som en röd eller en vit fläck i slemhinnan. Om fläcken övergår till ett sår som inte läker inom ett par veckor bör man söka läkare. Svårigheter att röra på tungan kan också vara tecken på cancer i munhålan.

Annons

2. Du har feber som inte går över

En feber utan känd, utan andra symtom och som håller i sig, kan ibland bero på cancer, till exempel leukemi eller lymfom. Sjukdomarna kan även ge viktnedgång och nattliga svettningar.

3. Din mage är uppblåst

I de flesta fall beror en svullen och uppblåst mage på kost och stress. Men i vissa fall kan uppblåsthet vara ett symtom på äggstockscancer. Om svullnaden inte går över, eller om du även har symtom som ryggsmärta, viktnedgång och svår trötthet, bör du kolla upp det med din läkare.

4. Du är alltid trött

En cancersjukdom kan ge allmänna och vaga symtom som trötthet. Vid vissa former av cancer bildas det olika inflammationsämnen i kroppen och de kan vara förklaringen till en ihållande trötthet.

5. Du har en ihållande hosta

En hosta som inte går över och som inte beror på förkylning kan ibland vara ett tecken på lungcancer. Det gäller även om du inte röker. Hostar man i flera veckor trots att man inte varit förkyld, och om man dessutom hostar blod, är det dags att söka hjälp.

Annons

6. Dina bröst förändras

Bröstcancer kan visa sig som en knöl – eller som hudförändringar på brösten. Till exempel kan huden rodna, bli förtjockad eller sårig. Andra förändringar som bör kollas upp är indragningar i huden och förändringar av bröstvårtornas utseende.

7. Du får knölar i kinderna eller munnen

Spottkörtelcancer är ovanligt och drabbar 1 av 100 000 personer. Sjukdomen är för det mesta godartad. Symtom kan vara att man får knölar på kinderna, i och runt munnen och under öronen. Man kan också få svårt att svälja eller öppna munnen.

8. Du ser dubbelt

Kordom är en ovanlig tumör som kan växa på ryggraden och i huvudet. Den växer mycket långsamt, men är aggressiv och orsakar smärta. Om den växer i huvudet kan man drabbas av ofrivilliga ögonrörelser och dubbelseende. Huvudvärk och känselbortfall i ansiktet är andra vanliga symtom vid kordom.

9. Dina lymfkörtlar är svullna

Lymfkörtlarna sitter bland annat på halsen, i armhålorna och i ljumskarna. När man har en infektion, till exempel halsfluss eller förkylning, kan de svullna upp som ett tecken på att kroppen försöker bekämpa infektionen. Det finns även cancerformer som orsakar infektioner och/eller svullna lymfkörtlar. Det gäller bland annat lymfom och leukemi.

10. Du går ner i vikt

En ofrivillig och plötslig viktnedgång tillsammans med aptitlöshet, matleda och sväljsvårigheter kan vara tecken på cancer i magsäck, matstrupe eller bukspottkörtel.

Källor: WebMD.com, cancer.se, cancerfonden.se

Foto: TT

Annons