Hur får jag min hårda inre röst att mjukna lite?

Bekymrad kvinna sitter i soffa
Experten svarar

Fråga: Jag har en stark hård röst inom mig och skulle vilja att den mjuknar lite. Jag har hört att ord bär olika energi. Hänger det ihop med vilka ord jag väljer att uttrycka? Hur kan jag förändra dem i så fall? Önskar en mjukare värld inom mig. /Fundersam Eva

8 enkla saker som boostar din självkänsla
0:57

Efter reklamen: 8 enkla saker som boostar din självkänsla

(0:57)

Slå på ljud

Coachen Jenny Åsenlund svarar: "Det du uttryckt inom dig länge har blivit en vana"

Ordval har en påverkan på ditt välmående. Ord bär olika frekvens, det vill säga energi. Precis som musiks vibrationer påverkar oss olika, gör orden det också. Här kommer två olika exempel på hur ordval påverkar förhållningssätt och energi.

Vad säger du till dig själv efter att du begått ett misstag? Upplev känslan inom dig när du läser dessa: ”Nu gör du fel igen, du är helt dum i huvudet. Jag är hopplös. När ska jag lära mig?” Inre kritikern är hård, eller hur.

Jenny Åsenlund

Jenny Åsenlund är beteendevetare och certifierad coach som svarar på frågor om personlig utveckling, mindfulness och inre välmående.

Jämför med: ”Nu blev det inte som du önskat dig. Lär av misstagen så blir det bättre nästa gång. Jag kan lära mig.” Hur upplever du din inre kritiker när du tar in andra alternativet?

Börja betrakta och du lär dig massor om dig själv och börja medvetet. Tänk efter hur du kan omformulera, för att må bättre. Att skriva ner fraser som kommer och sedan skriva upp alternativ för vad som är ett bättre sätt att uttrycka sig är en god början. Även om det inte känns rätt till en början så börjar du programmera om din hjärna och beteende. Hjärnan är plastisk, alltså formbar. Börja välj medvetet. Det du uttryckt inom dig länge har blivit en vana. Men det inre landskapet går att förändra.

Så blir du din egen bästa vän – Olof Röhlanders peppande tips

Ett ord som ger onödigt negativ frekvens är ordet måste. ”Jag måste träna för att må bra.” Känn in skillnaden i att uttrycka: ”Jag vill träna för att må bra.”

När vi uttalar ”måste” så går vårt nervsystem lättare in i motstånd och kamp. Jag måste äta hälsosam mat. Du måste ingenting. Känn in skillnaden när du i stället säger. ”Jag vill äta hälsosam mat.” Mjukare, eller hur?! Samma sak gäller med ”borde”. ”Jag borde inte sitta stilla för länge.” Då är det underförstått att du gjort något fel och du får en negativ känsla. Ändra till: ”Jag vill träna på att röra kroppen kontinuerligt.” Skillnad, eller hur?

När du ser över dina ordval blir du mer medveten om hur du uttrycker dig. Det är en god början för att börja uttrycka dig mer vänligt och positivt till dig själv. När du hör den inre kritikern i dig själv, svara: ”Jag hör dig men du är inte sann. Jag väljer andra ord som är bättre för mig.” Hoppas råden kommer att hjälpa dig.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Utvald läsning