Hur mycket vatten behöver man egentligen dricka?
Fråga: Jag undrar hur mycket vatten man ska dricka. Hur vet man om man dricker för lite eller för mycket? Nu när det är sommar försöker jag dricka extra mycket och har oftast med mig en vattenflaska när jag går hemifrån. Jag känner lite stress och oro över att dricka för lite, samtidigt mår jag bra. Ibland har jag bara fått lite ont i huvudet under riktigt varma dagar. /Sanne
Läkare Christina Lundell svarar: "När det är varmt behöver du dricka extra"
Ja, att ständigt ha med vattenflaskan är en stark trend. Ibland träffar jag personer som dricker överdrivet, men det är vanligare att man dricker i underkant.
Det torra svaret är att grundbehovet brukar beräknas till 30 ml/kg. Det motsvarar till exempel 2,1 liter/dygn för en person på 70 kilo. Det täcker förluster genom andning, hud, urin och tarm.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Christina Lundell
- Christina Lundell är ST-läkare i allmänmedicin och svarar på medicinska frågor från våra läsare.
- Vid sidan av sitt vanliga arbete som leg. läkare på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Om du är kvinna och dricker 1,5 till 2 liter vätska per dygn så är det ofta lagom. Kroppen är flexibel så intaget behöver inte vara exakt, 1–2 glas till måltider och lite däremellan är en bra start. Till det kommer vätskan i maten. Det motsvarar cirka en femtedel av det vi får i oss men brukar inte räknas in i drycken. Ibland ser man högre siffror, 3–4 liter per dag. Då ingår maten eller så gäller det träningsaktiva.
När det är varmt och vid träning behöver du dricka extra. En flaska till ett måttligt träningspass eller upp till ett par liter extra en riktigt het dag. Är det varmt brukar man råda till försiktighet med kaffe, alkohol och söta drycker, men samtidigt är det bättre att dricka det som går ner. Soppa, sallad och vattenmelon är då bra matval. Svettas du mycket kan du behöva fylla på med extra salt, en tablett resorb eller några chips.
Får kroppen för lite vätska kan du få huvudvärk, muntorrhet, kanske trötthet, yrsel, hjärtklappning, förstoppning. Uttalad uttorkning är ett farligt medicinskt tillstånd.
Dricker du snålt koncentrerar njurarna urinet. Är kisset mörkt och du kissar sällan behöver du dricka mer. Ljusgul till halmgul färg är normalt.
Vissa behöver vara extra noga med mängden. Har du till exempel högt blodtryck eller hjärtsvikt kan för mycket vätska göra dig dålig. Äldre är också känsliga för vätskebrist. Äldre består av en lägre andel vatten än unga och har snävare marginaler för temperatur och cirkulation. Äldre behöver därför också ta till andra verktyg för svalka, som att sitta i skuggan och vädra ut på natten.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.
Foto: TT/Shutterstock