Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Högt kolesterol: Farligt att äta ägg varje dag?

24 apr, 2023 
Frukost med ett löskokt ägg, bröd, blåbär, flingor och apelsin.
Lena har så länge hon kan minnas ätit ett ägg till frukosten. Nu undrar hon om det är farligt för hälsan i och med kolesterolet. Läkare Michael Seipel reder ut.
Annons

Fråga: Jag är en kvinna 60+ som undrar hur farligt det egentligen är att äta ägg? Så länge jag kan minnas har jag alltid ätit ett ägg till frukosten. Vid enstaka tillfällen kan det hända att jag lagar äggröra eftersom både min man och jag tycker att det är så gott. Det är mycket sällan det blir mer än så.

Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärtaBrand logo
Här är det enkla knepet som skyddar ditt hjärta

Nu har jag diskuterat med några av mina vänner som påstår att man kan få i sig för mycket kolesterol om man äter ägg regelbundet så som jag gör, och att man ska vara försiktig. Själv har jag aldrig haft några större problem med hälsan förutom småsaker. Och att mitt frukostägg skulle vara dåligt för hälsan har aldrig slagit mig.

Jag har varit på hälsocentralen några gånger och då har man tagit blodprov men allt har varit bra. Nu undrar jag om jag borde dra ner på mitt äggätande och kanske bara ta ett frukostägg varannan dag?
/Lena

Annons

Läkare Michael Seipel svarar: "De flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolet påverkas"

Vi börjar med att titta på vad kolesterol egentligen är för något. Det är ett fettämne, en lipid som vi säger på fackspråk. Kolesterolet har flera viktiga funktioner i kroppen. Det ingår i cellernas väggar, membran som vi säger, och det är utgångsmaterialet vid bildandet av flera viktiga hormon och vid bildandet av vitamin D.

Kolesterol bildas i kroppen men tillförs även med födan. Det kroppsegna kolesterolet bildas till största delen i levern, kroppens egen ”kemiska fabrik”. Vår kropp har normalt en inbyggd förmåga att reglera kolesterolnivåerna. När man äter mat som innehåller kolesterol minskar kroppens egen produktion.

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Kolesterolet transporteras i kroppen bundet till äggviteämnen, så kallade lipoproteiner. Två av dessa är dels ”det goda” kolesterolet, HDL, och dels ”det onda”, LDL.

Annons

Vi vet med säkerhet att höga halter LDL bidrar till utveckling av hjärt-kärlsjukdom medan HDL har en gynnsam effekt på vår hälsa. När man tar blodprover för att undersöka blodfetterna tittar man inte bara på den totala mängden kolesterol utan även på fördelningen mellan HDL, LDL och andra typer av blodfetter.

När det gäller ägg så innehåller dessa kolesterol men de allra flesta av oss kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena för den sakens skull påverkas på ett skadligt sätt. Detta förutsätter att de ovan nämnda regleringsmekanismerna fungerar normalt och att man inte har några andra störningar i omsättningen av kolesterol. Ägg är rika på protein och innehåller också fettlösliga vitaminer, jod och selen.

Med utgångspunkt från vad du skriver om din hälsa kan du lugnt fortsätta med såväl ditt dagliga ägg som en god hemmagjord äggröra då och då.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons